Dodir sa spoljašnjim svetom i težnja ka ponovnom otkriću znanja

30/04/2015

Inspiracija tradicijom kao put do sadašnjosti

 

Prva samostalna izložba slika mlade autorke Jovane Mitić iz Leskovca, otvorena je u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. Na izložbi je predstavljeno oko 20 dela manjeg formata, u tehnici ulje i akril.

Seriju slika, mlada umetnica stvarala je u periodu od 2007. do 2014. godine. Želevši da dočara tradicionalno slikarstvo, inspiraciju za svoja dela našla je u neprevaziđenoj srpskoj slikarki, likovnom pedagogu i akademiku „SANU“ Ljubici Cuci Sokić, koja je u srpskom likovnom stvaralaštvu utemeljila pikturalno odnegovane slikane površine. – Ja kao umetnik uništavam oblik, baveći se apstraktnom umetnošću koja se ipak oslanja na tradicionalno slikarstvo. Na mojim slikama nema potpune izolacije od spoljašnjeg sveta, već se uvek javlja neka asocijacija i dodir sa tim spoljašnjim svetom. Nekad je to manje očigledno a na nekim radovima je očita povezanost sa realnim. Iako stvaram novi svet, on je ipak, na neki način, inspirisan ovim postojećim – rekla je Jovana Mitić.

Jovana Mitić se, kao slikarka i grafičarka, služi klasičnim izražajnim sredstvima, čija se suština može prepoznati kao nadogradnja rezultata koji su u srpskom likovnom stvaralaštvu ostavili Ljubica Cuca Sokić i Nedeljko Gvozdenović. Autorka svojim radovima predstavlja svet radikalne apstrakcije kao moderni tradicionalista i ličnost koja je spremna da poštuje nasleđene rezultate zarad stvaranja novih primerenih vrednosti u današnjem slikarstvu.

Jovana Mitić je diplomirala na Slikarskom odseku Fakulteta umetnosti u Nišu, u klasi profesora Zorana D. Kostića, 2008. godine. Pored studija slikarstva, bavi i grafikom kao izbornim predmetom, na istom fakultetu, kod prof. dr. Franca Curka. Kao rezultat angažovanja i na polju grafike, 2007. godine dobija prvu nagradu na Internacionalnoj izložbi Univerzitetskog centra u Novom Pazaru. Na izložbi su učestvovali studenti sa trinaest akademija i fakulteta umetnosti sa Balkana. Pet godina kasnije, dobija još jednu, prvu nagradu za grafiku, na međunarodnoj izložbi „Žene slikari“ u Majdanpeku. Na Međunarodnoj izložbi u gradu Ajudu, 2014. godine dobija i treću nagradu za grafiku, u Rumuniji. Dobitnica je 13 nagrada i priznanja u oblasti likovnih umetnosti. Učestvovala je na preko 120 grupnih izložbi i umetničkih projekata u zemlji i inostranstvu: Velika Britanija, Irska, Švajcarska, Francuska, Italija, Hrvatska, Mađarska, Rumunija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Makedonija. Član je Udruženja likovnih umetnika primenjene umetnosti i dizajnera Srbije.

 

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja