Додир са спољашњим светом и тежња ка поновном открићу знања

30/04/2015

Инспирација традицијом као пут до садашњoсти

 

Прва самостална изложба слика младе ауторке Јоване Митић из Лесковца, отворена је у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада. На изложби је представљено око 20 дела мањег формата, у техници уље и акрил.

Серију слика, млада уметница стварала је у периоду од 2007. до 2014. године. Желевши да дочара традиционално сликарство, инспирацију за своја дела нашла је у непревазиђеној српској сликарки, ликовном педагогу и академику „САНУ“ Љубици Цуци Сокић, која је у српском ликовном стваралаштву утемељила пиктурално однеговане сликане површине. – Ја као уметник уништавам облик, бавећи се апстрактном уметношћу која се ипак ослања на традиционално сликарство. На мојим сликама нема потпуне изолације од спољашњег света, већ се увек јавља нека асоцијација и додир са тим спољашњим светом. Некад је то мање очигледно а на неким радовима је очита повезаност са реалним. Иако стварам нови свет, он је ипак, на неки начин, инспирисан овим постојећим – рекла је Јована Митић.

Јована Митић се, као сликарка и графичарка, служи класичним изражајним средствима, чија се суштина може препознати као надоградња резултата који су у српском ликовном стваралаштву оставили Љубица Цуца Сокић и Недељко Гвозденовић. Ауторка својим радовима представља свет радикалне апстракције као модерни традиционалиста и личност која је спремна да поштује наслеђене резултате зарад стварања нових примерених вредности у данашњем сликарству.

Јована Митић је дипломирала на Сликарском одсеку Факултета уметности у Нишу, у класи професора Зорана Д. Костића, 2008. године. Поред студија сликарства, бави и графиком као изборним предметом, на истом факултету, код проф. др. Франца Цурка. Као резултат ангажовања и на пољу графике, 2007. године добија прву награду на Интернационалној изложби Универзитетског центра у Новом Пазару. На изложби су учествовали студенти са тринаест академија и факултета уметности са Балкана. Пет година касније, добија још једну, прву награду за графику, на међународној изложби „Жене сликари“ у Мајданпеку. На Међународној изложби у граду Ајуду, 2014. године добија и трећу награду за графику, у Румунији. Добитница је 13 награда и признања у области ликовних уметности. Учествовала је на преко 120 групних изложби и уметничких пројеката у земљи и иностранству: Велика Британија, Ирска, Швајцарска, Француска, Италија, Хрватска, Мађарска, Румунија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Македонија. Члан је Удружења ликовних уметника примењене уметности и дизајнера Србије.

 

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања