Добродошлица за НИН-овог лауреата

28/01/2013

Директор Културног центра Новог Сада др Андреј Фајгељ, као домаћин, дочекао је овогодишњег добитника најпрестижније књижевне награде, НИН-ове награде Александрa Гаталицу. Писцу је,  пре само неколико дана, уручена НИН-ова награда за роман „Велики рат“.

-Част ми је што вас упознајем као директор КЦНС јер је постала већ традиција да управо новосадски Културни центар први приређује сусрет са лауреатима наше најугледније књижевне награде, а поносан сам што су уредници ове куће ваш рад већ дуги низ година пратили и препознали квалитет вашег романа и пре доделе ове награде. Одломак из њега објављен је у часопису „Поља“ пре неколико месеци, а ваше књижевно вече смо организовали само неколико дана пре саопштења одлуке жирија. Али, моје лично задовољство је велико због тога што се и са места и функције коју тренутно обављам трудим да негујем културу сећања, јер само неговањем сећања на нашу историју, можемо се сматрати цивилизованом заједницом. Управо ових дана учинио сам све да сећање на страдале у Новосадској рацији буде обележено и спомен плочом крај Дунава, као што сте ви савременом читаоцу оживели бројне ликове, из свих зараћених страна у Првом светском рату којом се завршила једна велика и лепа епоха, европска чувена „Bellepoque“ – изјавио је Фајгељ поклонивши госту издање романа „Бернардијева соба“ Слободана Тишме, прошлогодишњег награђеног романа који је објавио Културни центар Новог Сада.

Александар Гаталица се захвалио на добродошлици и истакао како му је посебно драго што је гост Културног центра Новог Сада два пута у тако кратком времену, а да је срећан што је добио и позив да буде један од учесника фестивала прозе „Просефест“ у априлу месецу.

 

Нови Сад, 28.1.2013.

 [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0_ygRnbEQZA[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања