Ђорђу Сладоју уручена награда Деспотица мати Ангелина за допринос лепоти и достојанству живота

12/08/2018

Уреднику књижевног програма Културног центра Новог Сада и песнику Ђорђу Сладоју данас на дан Свете Мајке Ангелине у манастиру Крушедол на Фрушкој гори уручена је награда Деспотица мати Ангелина, за допринос лепоти и достојанству живота. Награду је такође добио и Ансамбл „Вила“, а лауреатима је награду уручио Епископ сремски господин Василије. Награду додељује Епархија сремска и Радио- телевизија Војводине, уз подршку Матице српске.

У образложењу, у име организатора, Епископ сремски господин Василије и Софија Љуковчан, уредник и аутор редакције уметничког програма РТВ Војводине, између осталог, навели су да је, уз љубав као убедљиво најексклузивније стање душе, управо лепота та која рађа мисао о достојанству и драгоцену спознају да смо део узвишеног, те да, у том контексту, имамо кога да памтимо и на кога да се угледамо.

Уредник књижевног програма у КЦНС и песник, Ђорђо Сладоје, рекао је да се искрено обрадовао овој награди, додавши да је преподобна мати Ангелина и након пет векова остала симбол духовне снаге и лепоте и пример жртвовања за опште добро на начин који је данас готово незамислив. „Уз то, морам, рећи, да се добро осјећам у друштву досадашњих добитника – Ђорђа Николића, Матије Бећковића, Рајка Петрова Нога, Емира Кустурице”, додао је Сладоје.

Награда у славу српске деспотице, задужбинарке и светице Ангелине Бранковић – преподобне мати Ангелине, у почетку додељивана је за најбољу објављену књигу на српском језику (године 2013. за књигу „Ви нисте од овога света“, СКЗ, песнику Ђорђу Николићу; године 2014. за поему „Оли ми га дат“, Октоих, Штампар Макарије и Андићев институт, песнику Матији Бећковићу и године 2015. за збирку „Преко пепела“, Православна реч, песнику Рајку Петрову Ногу), а прошлог лета прерасла је књижевни контекст, те се додељује институцији и заслужном појединцу за њихова дела и делања којима доприносе лепоти и достојанству живота (године 2017. Емиру Кустурици и Галерији Матице српске).

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања