Đorđu Sladoju Disova nagrada za celokupno pesničko stvaralaštvo

13/03/2019

Pesnik Đorđo Sladoje, urednik književnog programa Kulturnog centra Novog Sada, dobitnik je Disove nagrade za 2019. godinu za celokupno pesničko stvaralaštvo, saopštio je danas žiri.

Žiri u sastavu: dr Nedeljka Bjelanović – naučni saradnik u Institutu za književnost i umetnost u Beogradu, dr Jovan Delić – redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu (predsednik) i Đorđe Nešić – pesnik iz Bijelog Brda, odluku je doneo jednoglasno.

 

 

U obrazloženju se navodi da Đorđo Sladoje ima do sada ukupno 22 veoma uspele i visoko ocenjene knjige, što ga svrstava u red najostvarenijih savremenih srpskih pesnika prepoznatljivoga glasa, disovski gorkog, disovski strogo kritički usmerenog na naše dane, ali i disovski odanog svojoj pesničkoj tradiciji, jeziku, otadžbini i narodu.

„Taj glas je skeptičan, obeležen iskustvom rata, izbeglištva, poraza, osećanja obeskorenjenosti, nužno elegičan, protkan ironijom i gorkim humorom, dramatičan glas o dramatičnom i u dramatičnom vremenu. Verovatno su zato nekolike njegove knjige komponovane kao „petočinke“ – kao prikrivene drame vođene prema tragičnoj katarzi“, istakao je žiri.

Đorđo Sladoje je rođen 1954. godine u Klinji kod Uloga, u Gornjoj Hercegovini. Gimnaziju je završio u Sečnju, a studije sociologije u Sarajevu. Do 1992. godine radio je u Narodnoj i Univerzitetskoj biblioteci u Sarajevu. U vreme rata u Bosni i Hercegovini izbegao je sa porodicom u Vrbas, gde je radio kao sekretar Festivala poezije mladih i urednik časopisa Trag do 2007. godine. Od 2007. godine radi kao urednik književnog programa u Kulturnom centru Novog Sada. Objavio je 22 knjige poezije i priredio je Najlepše pesme Rajka Petrova Noga (2002).

Za svoj pesnički rad dobio je niz najznačajnijih nagrada, a o njegovoj poeziji pisali su najistaknutiji srpski kritičari i objavljena su dva zbornika kritičkih radova.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja