Ђорђу Сладоју Дисова награда за целокупно песничко стваралаштво

13/03/2019

Песник Ђорђо Сладоје, уредник књижевног програма Културног центра Новог Сада, добитник је Дисове награде за 2019. годину за целокупно песничко стваралаштво, саопштио је данас жири.

Жири у саставу: др Недељка Бјелановић – научни сарадник у Институту за књижевност и уметност у Београду, др Јован Делић – редовни професор Филолошког факултета у Београду (председник) и Ђорђе Нешић – песник из Бијелог Брда, одлуку је донео једногласно.

 

 

У образложењу се наводи да Ђорђо Сладоје има до сада укупно 22 веома успеле и високо оцењене књиге, што га сврстава у ред најостваренијих савремених српских песника препознатљивога гласа, дисовски горког, дисовски строго критички усмереног на наше дане, али и дисовски оданог својој песничкој традицији, језику, отаџбини и народу.

„Тај глас је скептичан, обележен искуством рата, избеглиштва, пораза, осећања обескорењености, нужно елегичан, проткан иронијом и горким хумором, драматичан глас о драматичном и у драматичном времену. Вероватно су зато неколике његове књиге компоноване као „петочинке“ – као прикривене драме вођене према трагичној катарзи“, истакао је жири.

Ђорђо Сладоје је рођен 1954. године у Клињи код Улога, у Горњој Херцеговини. Гимназију је завршио у Сечњу, а студије социологије у Сарајеву. До 1992. године радио је у Народној и Универзитетској библиотеци у Сарајеву. У време рата у Босни и Херцеговини избегао је са породицом у Врбас, где је радио као секретар Фестивала поезије младих и уредник часописа Траг до 2007. године. Од 2007. године ради као уредник књижевног програма у Културном центру Новог Сада. Објавио је 22 књиге поезије и приредио је Најлепше песме Рајка Петрова Нога (2002).

За свој песнички рад добио је низ најзначајнијих награда, а о његовој поезији писали су најистакнутији српски критичари и објављена су два зборника критичких радова.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања