ДИВАНХАНА 29. НОВЕМБРА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ НОВОГ САДА

26/11/2014

Диванхана ће у оквиру своје „Јесење турнеје 2014“ одржати концерт у Културном центру Новог Сада. Концерт ће се одржати у суботу, 29. новембра, са почетком у 21 час.

Диванхану је 2009. године основала група студената на Музичкој академији у Сарајеву, а бави се искључиво неговањем и презентовањем традиционалне музике Балкана, са посебним акцентом на севдалинке.

Почетком 2013. године Диванхана почиње са реализацијом идеје да свој рад презентује у што више градова у Босни и Херцеговини, на тај начин покушавајући да врати културни садржај у многе културне институције које се суочавају са изузетно тешком економском ситуацијом. До сада су, у оквиру поменуте идеје, реализовали концерте у више од 30 градова у Босни и Херцеговини.

Концерт у Новом Саду ће уједно бити и промоција новог албума „Биљешке из Шестице“, који је бенд објавио у новембру 2013. године.

Све посетиоце Културног центра очекује незаборавно музичко путовање кроз Балкан, где ће имати прилику да чују неке од најлепших мелодија из Македоније, Србије, са Косова, из Црне Горе, Хрватске, те наравно незаобилазне севдалинке.

Карте ће бити у продаји од понедељка, 24. новембра на благајни КЦНС-а, од 18 ч до 21 ч. Цена је 300 динара.

 

Долазећи из Сарајева, града који историјски представља раскршће између Истока и Запада, Диванхана доноси пенушаву свежину нових аранжмана урбане, традиционалне музике из Босне и Херцеговине, са посебним освртом на севдалинку, звук који комбинује осјећања љубавне чежње и меланхолије, страсти и ужитка, чији корени досежу далеко и до Отоманског царства.

Бенд је основала група младих студената на Музичкој Академији у Сарајеву почетком 2009. године., који су уз помоћ савремене инструментације brass wind звука, клавира, баса и бубњева надопунили традиционални звук хармонике и вокала, додајући елементима Сефардске музике и Оријенталног звука севдалинке једну посве нову јазз сензибилност, док нам чистоћа тонова гласа певачице Леиле Ћатић поклања широки распон емоција, од срцепарајућих до оних разиграних.

У фебруару 2012. године Диванхана је добила позив да буде дио престижног џез фестивала младих талената „12 points“ у Порту – као једини представници са Балкана, у исто време бенд је био изабран да учествује у најважнијем светском музичком догађају , фестивалу светске музике WОМЕX (Wоrld Music Expo) у Солуну. Почетком 2013. године Диванхана креће на прву европску турнеју, испуњену успешним концертима у Шведској, Немачкој, Чешкој, Турској, Грчкој, Италији, Француској, Хрватској, Србији, те Босни и Херцеговини, током које упознаје нове пријатеље и проширује своју публику.

Њихов други албум „Биљешке из Шестице“ крунише двогодишњу турнеју сачињену од 100 одржаних концерата, у више од 15 земаља. „Биљешке из Шестице“, албум излази у јавност крајем 2013. године, а објавио га је РСГ из Сарајева за БиХ тржиште, те за регију Multimedia Music из Београда.
Диванхану чине: Леила Ћатић, Невен Туњић, Неџад Мушовић, Азур Имамовић, Рифет Чамџић, Данијел Чондрић, Ирфан Тахировић и Борјан Милошевић.

 

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ltEnFaSENrM[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања