Директор Српског института из Будимпеште у НС, промоција књиге др Стојковског

06/03/2019

У среду 6. марта у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, одржана је промоција књиге Цар Јован Ненад – Живот, дело и наслеђе Црног Човека др Бориса Стојковског, историчара. О књизи су, поред аутора, говорили: проф. др Ђура Харди, рецензент и Пера Ластић, директор Српског института из Будимпеште у чијој едицији је објављена ова књига.

Уочи промоције књиге др Стојковског, Пера Ластић, директор Српског института из Будимпеште састао се у Културном  центру Новог Сада са помоћником директора ове установе, Миљаном Козаров и том приликом договорена је тесна сарадња у предстојећем периоду. Гостима су, уз Миљану Козаров, добродошлицу пожелели и предавачи и сарадници КЦНС-а, др Милош Савин и др Борис Стојковски.

На почетку промоције, директор Српског института из Будимпеште и издавач Пера Ластић казао је да је у оквиру рада овог Института, који траје близу једну деценију, развијена сарадња са многим истраживачима установа и организација у Србији.

– Једна од првих по интензитету, времену и успешности, свакако је сарадња са Борисом Стојковским, историчарем родом из Суботице. Он не само да се бави српском историјом, него и српско – мађарским везама – рекао је Ластић додавши да је радо прихваћена идеја да се објави књига о цару Јовану Ненаду и због чињенице да је важно да Срби, који данас живе у Мађарској, упознају своју историју.

Проф. др Ђура Харди казао је да свака велика историјска личност заслужује да о себи има написану књигу у виду монографије која ће оставити научни и историографски траг у времену и простору.

 – Да бисмо имали такву књигу, морамо имати адекватног писца. Многи се прихвате тог посла, али га не ураде. Мој први утисак је да је са овом књигом заокружено тројство: имамо велику тему, писца и монографију – објаснио је Харди.

Аутор књиге др Борис Стојковски казао је да је у протеклих 12 година често одлазио у  Будимпешту где је сакупљено много материјала за ову монографију.

– За израду ове књиге користио сам грађу која се налази и у Бечу и Румунији. За цара Јована Ненада знало се и у Љубљани, па и у далекој Шпанији. Међутим, о њему се јако мало зна, а јако много прича – рекао је Стојковски.

Аутор је наново реинтерпретирао историјске изворе, проучио и неке до данас готово непознате, и тиме заокружио причу о једној од најинтригантнијих и најзагонетнијих личности читаве српске историје, али и историје подручја данашње Војводине, Мађарске, Румуније и доброг дела Европе који је за њега знао.

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања