„Devetka“ prvi put pred Novosađanima!

28/11/2016

Praizvedba predstave “9“, u koprodukciji Kulturnog centra i „Teatra 34“, biće  odigrana u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada u utorak, 29. novembra u 20 časova, najavljeno je danas na konferenciji za novinare. U ovom scenskom ostvarenju igraju Sonja Leštar i Lazar Jovanov, dok je režija pripala Bogdanu Jankoviću.  Dramaturg predstave je Simon Grabovac, tekst potpisuje Goce Ristovski, prevod teksta uradila je Iskra Peneva,  a za scenografiju i kostime bila je zadužena Milijana Lazović. Cena pojedinačne ulaznice je 500 dinara, a mogu se  nabaviti na bileternici Kulturnog centra Novog Sada od 19 časova do početka predstave.

 

„Devetka“ je jedan savremeno napisan tekst, bez onih klasičnih postavki, ali koji baš zato nudi mnoge izazove za inscenaciju. Pre svega on na širem planu korespondira sa opšterasprostranjenim osećanjem izglobljenosti iz sveta, osećanjem prelaska iz jednog oblika u drugi, iz realnog u virtualni, ali, kao da taj prelaz predugo traje i taj naš pojedinac sve više liči na neko nemoćno biće kojemu ništa ne polazi za rukom.“ – rekao je dramturg Simon Grabovac, dodavši da će ova predstava na jedan potpuno nov način ponuditi posetiocima određeni humora, ali i da se zapitaju – Šta nas to čeka u budućnosti?

 

Reditelj Bogdan Janković, sa kojim je rađena i predstava „Naše mesto“, a koju je publika izuzetno prihvatila, povodom nastavka saradnje sa Kulturunim centrom i scenskom redakcijom kaže da ova predstava rađena u „devet scena“ uz pomoć kojih se testira pisihičko i emotivno stanje gledalaca. – Ovaj komad predstavlja pravi izazov za mene kao reditelja, nakon čitanja teksta znao sam odmah koji glumci će najbolje predstaviti ono što pisac želi i na sceni rešiti rebus koji se u tekstu nalazi. Napravili smo jednu vrstu koncepta koji ujedno i predstavlja test za publiku. Predstava će publici ponuditi širok spektar puteva, a oni će sami odlučiti kojim putem će krenuti. – rekao je Janković, dodavši da predstava „Devetka“ predstavlja moderan pristup i način scenskog izražavanja, i da će publika kroz crni humor osetiti niz emocija, jer glavna radnja tumači niz problema sa kojim se susreću muškarac i žena.

 

U tekstu predstave “Devetka“ u osnovi radi se o pozorištu u pozorištu sa tri bitna određenja: prema prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Glumac i glumica koji igraju bračni par ili bračni par koji proba komad i/ili igraju neke uloge da bi nešto saopštili o sebi i svetu bitno su uskraćeni. „Uprava“ ih nadgleda i ostavila ih je bez ikakvih sredstava za „rad“, laserima ih progone „vanzemaljci“, a i stvarnost suviše često prodire u njihov koliko toliko izdvojen prostor.

 

Glumac Lazar Jovanov i glumica Sonja Leštar zahvalili su se celokupnoj ekipi na odličnoj saradnji tokom proba i samoj realizaciji, ali su se posebno zahvalili Kulturnom centru Novog Sada koji je otvorio vrata glumcima, rediteljima, i svima onima koji će u narednom periodu pripremati niz predstava za sugrađane.

 

Tekst predstave je spiralne strukture tako da svaka sledeća spirala može biti  iz prošlosti, budućnosti ili sadašnjosti. I zbog svega toga svaka od njih je koliko realna toliko i irealna. – Prošlosti nema, sadašnjost je svedena na lažni trenutak, a u budućnosti, ako je bude, još je neizvesnija, jer veoma lako može da te zauvek isključi neka moćna ruka.Tekst je veliki izazov kako za reditelja, tako i za glumce, kao i scenografa i kostimografa. Jer predstava skoro nastaje u uslovima o kojima govori sam tekst. Kako igrati sebe, a da ne budeš ti. Kako biti ubedljiv kad je skoro sve postalo opšte mesto. I kako napraviti predstavu koja zahteva visoku tehnologiju, a sredstava nema. I, konačno, kako biti aktuelan kada se svaki trenutak nešto menja: politika, tehnika, tehnologija, okruženje. Veličina teksta je u tome što nas je vratio ili podsetio na nas i ponudio izazov da se suočimo sa (ovakvim)  sobom i (ovakvim) svetom. – dodao je Grabovac.

Foto: Milica Stojanac

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja