„Деветка“ први пут пред Новосађанима!

28/11/2016

Праизведба представе “9“, у копродукцији Културног центра и „Театра 34“, биће  одиграна у Великој сали Културног центра Новог Сада у уторак, 29. новембра у 20 часова, најављено је данас на конференцији за новинаре. У овом сценском остварењу играју Соња Лештар и Лазар Јованов, док је режија припала Богдану Јанковићу.  Драматург представе је Симон Грабовац, текст потписује Гоце Ристовски, превод текста урадила је Искра Пенева,  а за сценографију и костиме била је задужена Милијана Лазовић. Цена појединачне улазнице је 500 динара, а могу се  набавити на билетерници Културног центра Новог Сада од 19 часова до почетка представе.

 

„Деветка“ је један савремено написан текст, без оних класичних поставки, али који баш зато нуди многе изазове за инсценацију. Пре свега он на ширем плану кореспондира са општераспрострањеним осећањем изглобљености из света, осећањем преласка из једног облика у други, из реалног у виртуални, али, као да тај прелаз предуго траје и тај наш појединац све више личи на неко немоћно биће којему ништа не полази за руком.“ – рекао је драмтург Симон Грабовац, додавши да ће ова представа на један потпуно нов начин понудити посетиоцима одређени хумора, али и да се запитају – Шта нас то чека у будућности?

 

Редитељ Богдан Јанковић, са којим је рађена и представа „Наше место“, а коју је публика изузетно прихватила, поводом наставка сарадње са Културуним центром и сценском редакцијом каже да ова представа рађена у „девет сцена“ уз помоћ којих се тестира писихичко и емотивно стање гледалаца. – Овај комад представља прави изазов за мене као редитеља, након читања текста знао сам одмах који глумци ће најбоље представити оно што писац жели и на сцени решити ребус који се у тексту налази. Направили смо једну врсту концепта који уједно и представља тест за публику. Представа ће публици понудити широк спектар путева, а они ће сами одлучити којим путем ће кренути. – рекао је Јанковић, додавши да представа „Деветка“ представља модеран приступ и начин сценског изражавања, и да ће публика кроз црни хумор осетити низ емоција, јер главна радња тумачи низ проблема са којим се сусрећу мушкарац и жена.

 

У тексту представе “Деветка“ у основи ради се о позоришту у позоришту са три битна одређења: према прошлости, садашњости и будућности. Глумац и глумица који играју брачни пар или брачни пар који проба комад и/или играју неке улоге да би нешто саопштили о себи и свету битно су ускраћени. „Управа“ их надгледа и оставила их је без икаквих средстава за „рад“, ласерима их прогоне „ванземаљци“, а и стварност сувише често продире у њихов колико толико издвојен простор.

 

Глумац Лазар Јованов и глумица Соња Лештар захвалили су се целокупној екипи на одличној сарадњи током проба и самој реализацији, али су се посебно захвалили Културном центру Новог Сада који је отворио врата глумцима, редитељима, и свима онима који ће у наредном периоду припремати низ представа за суграђане.

 

Текст представе је спиралне структуре тако да свака следећа спирала може бити  из прошлости, будућности или садашњости. И због свега тога свака од њих је колико реална толико и иреална. – Прошлости нема, садашњост је сведена на лажни тренутак, а у будућности, ако је буде, још је неизвеснија, јер веома лако може да те заувек искључи нека моћна рука.Текст је велики изазов како за редитеља, тако и за глумце, као и сценографа и костимографа. Јер представа скоро настаје у условима о којима говори сам текст. Како играти себе, а да не будеш ти. Како бити убедљив кад је скоро све постало опште место. И како направити представу која захтева високу технологију, а средстава нема. И, коначно, како бити актуелан када се сваки тренутак нешто мења: политика, техника, технологија, окружење. Величина текста је у томе што нас је вратио или подсетио на нас и понудио изазов да се суочимо са (оваквим)  собом и (оваквим) светом. – додао је Грабовац.

Фото: Милица Стојанац

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања