DEVETI MEĐUNARODNI FESTIVAL PROZE „PROSEFEST“ – 22-24. APRIL

23/03/2015

 

Jedinstveno iskustvo komunikacije sa piscima

 

Međunarodni festival proze „Prosefest“ održaće se od 22. do 24. aprila, a na konferenciji za medije koja je upriličena tim povodom na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada, nešto više o ovogodišnjem Festivalu rekli su urednik govornog programa KCNS i producent Festivala Nedeljko Mamula, predsednik Organizacionog odbora „Prosefest“-a i osnivač izdavačke kuće „Agora“ Nenad Šaponja i direktor KCNS dr Andrej Fajgelj. Konferenciji za novinare prisustvovali su profesori i učenici novosadskih gimnazija Jovan Jovanović Zmaj, Isidora Sekulić i Svetozar Marković, koji su neizostavni deo Festivala, kojima su poklonjene knjige pisaca sa kojima će se sresti u toku ovogodišnjeg Festivala. Kao plod već tradicionalne saradnje, KCNS i domaći izdavači: Agora, Arhipelag, Geopoetika, Lom i Draslar, poklonili su učenicima knjige.

Nedeljko Mamula je istakao da ono čime se „Prosefest“ bavi ima duboki koren u onome što su osnovni stubovi društva: obrazovanju, kulturi i nauci.

-Mi iz organizacije Festivala i Kulturnog centra Novog Sada smo srećni da svake godine ono što hoćemo da preporučimo za čitanje delimo sa učenicima gimnazija sa kojima sarađujemo od prvog dana. Svi koji su gosti „Prose fest“-a dele uverenje da su učenici najvažniji i najvredniji deo Festivala, jer su oni budući čitaoci i buduća kulturna elita našeg društva-naglasio je Mamula.

Ove godine, tokom tri dana, publici će se predstaviti sedam pisaca. Izbor je odličan i, kako se moglo čuti, odavno nije bio takav balans izvanrednih pisaca iz naše zemlje, regiona i sveta. Gosti Novog Sada biće: Samanta Šveblin iz Argentine, Vesna  Goldsvorti iz Engleske, Bora Ćosić iz Nemačke, Oto Horvat – Novosađanin koji živi u Italiji, Goce Smilevski iz Makedonije, Damir Karakaš iz Hrvatske i Jevgenij Vodolazkin iz Rusije.

Nenad Šaponja je dodao da je mladim ljudima koji vole književnost veoma značajno iskustvo susreta sa piscima i komunikacija sa njima. Neki od najznačajnijih svetskih pisaca koji su bili gosti Novog Sada, kako je rekao Šaponja, istakli su da su najbolje promocije imali na „Prosefest“-u, kao i da su najbolja i najkreativnija pitanja čuli od mladih ljudi.

Nakon što je na postavljeno pitanje dobio odgovor da je samo jedna učenica, od dvadesetak prisutnih srednjoškolaca, imala prilike da se mimo ovog Festivala upozna i razgovara sa nekim piscem, Andrej Fajgelj je rekao da je upravo to što đaci nemaju često priliku za živ i neposredan kontakt i dijalog sa piscima, osnovni cilj ove jedinstvene manifestacije kakva je „Prose fest“.

-To je čarolija koju svi ponesu sa ovog događaja. Većina vas je prvi put ovde, ali ono što na osnovu prethodnih osam Festivala možemo da vam garantujemo, je da ćete prisutvovati događaju koji nikog ne ostavlja ravnodušnim. Pisci koji čitav život idu sa jedne književne večeri na drugu, iskreno su nam rekli da ovako nešto nikada nisu videli. Ono što je jedinstveno, to ste vi i to svi pisci kažu. Oni imaju prilike da, uglavnom, razgovaraju sa kolegama, kritičarima i stalnom publikom koja je već čitalački formirana, a njima je kao kreativcima potpuno oslobađajuće da pričaju sa nekim ko čita za svoju dušu, i ko nije deo nekog posebnog načina tumačenja literature-dodao je Fajgelj, koji je gimnazijalcima uručio knjige pisaca gostiju ovogodišnjeg Festivala, kako bi se oni što kvalitetnije spremili za susret za njima.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=yqCE3UAJP6s[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-rluMOQFakE[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Fv338vuo9Cs[/youtube]

 

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja