ДЕВЕТИ МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ПРОЗЕ „ПРОСЕФЕСТ“ – 22-24. АПРИЛ

23/03/2015

 

Јединствено искуство комуникације са писцима

 

Међународни фестивал прозе „Просефест“ одржаће се од 22. до 24. априла, а на конференцији за медије која је уприличена тим поводом на Трибини младих Културног центра Новог Сада, нешто више о овогодишњем Фестивалу рекли су уредник говорног програма КЦНС и продуцент Фестивала Недељко Мамула, председник Организационог одбора „Просефест“-а и оснивач издавачке куће „Агора“ Ненад Шапоња и директор КЦНС др Андреј Фајгељ. Конференцији за новинаре присуствовали су професори и ученици новосадских гимназија Јован Јовановић Змај, Исидора Секулић и Светозар Марковић, који су неизоставни део Фестивала, којима су поклоњене књиге писаца са којима ће се срести у току овогодишњег Фестивала. Као плод већ традиционалне сарадње, КЦНС и домаћи издавачи: Агора, Архипелаг, Геопоетика, Лом и Драслар, поклонили су ученицима књиге.

Недељко Мамула је истакао да оно чиме се „Просефест“ бави има дубоки корен у ономе што су основни стубови друштва: образовању, култури и науци.

-Ми из организације Фестивала и Културног центра Новог Сада смо срећни да сваке године оно што хоћемо да препоручимо за читање делимо са ученицима гимназија са којима сарађујемо од првог дана. Сви који су гости „Просе фест“-а деле уверење да су ученици најважнији и највреднији део Фестивала, јер су они будући читаоци и будућа културна елита нашег друштва-нагласио је Мамула.

Ове године, током три дана, публици ће се представити седам писаца. Избор је одличан и, како се могло чути, одавно није био такав баланс изванредних писаца из наше земље, региона и света. Гости Новог Сада биће: Саманта Швеблин из Аргентине, Весна  Голдсворти из Енглеске, Бора Ћосић из Немачке, Ото Хорват – Новосађанин који живи у Италији, Гоце Смилевски из Македоније, Дамир Каракаш из Хрватске и Јевгениј Водолазкин из Русије.

Ненад Шапоња је додао да је младим људима који воле књижевност веома значајно искуство сусрета са писцима и комуникација са њима. Неки од најзначајнијих светских писаца који су били гости Новог Сада, како је рекао Шапоња, истакли су да су најбоље промоције имали на „Просефест“-у, као и да су најбоља и најкреативнија питања чули од младих људи.

Након што је на постављено питање добио одговор да је само једна ученица, од двадесетак присутних средњошколаца, имала прилике да се мимо овог Фестивала упозна и разговара са неким писцем, Андреј Фајгељ је рекао да је управо то што ђаци немају често прилику за жив и непосредан контакт и дијалог са писцима, основни циљ ове јединствене манифестације каква је „Просе фест“.

-То је чаролија коју сви понесу са овог догађаја. Већина вас је први пут овде, али оно што на основу претходних осам Фестивала можемо да вам гарантујемо, је да ћете присутвовати догађају који никог не оставља равнодушним. Писци који читав живот иду са једне књижевне вечери на другу, искрено су нам рекли да овако нешто никада нису видели. Оно што је јединствено, то сте ви и то сви писци кажу. Они имају прилике да, углавном, разговарају са колегама, критичарима и сталном публиком која је већ читалачки формирана, а њима је као креативцима потпуно ослобађајуће да причају са неким ко чита за своју душу, и ко није део неког посебног начина тумачења литературе-додао је Фајгељ, који је гимназијалцима уручио књиге писаца гостију овогодишњег Фестивала, како би се они што квалитетније спремили за сусрет за њима.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=yqCE3UAJP6s[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-rluMOQFakE[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Fv338vuo9Cs[/youtube]

 

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања