Десет дана џеза у Новом Саду!

07/11/2019

Почињу уводни програми 21. Новосадског џез фестивала

 

Новосадски џез фестивал, 21. по реду,  почеће са уводним програмима већ од четвртка 7. новембра, а публика ће имати прилику да присуствује разноврсним догађајима – од радионица, изложби, промоција књига, презентација, до концерата.

У четвртак, 7. новембра џез радионицама званично ће почети уводни програм чији ће се рад одвијати на три локације све до краја Фестивала – „Културно склониште“ (11 часова), Центар за социјални рад Нови Сад (13 часова) и клуб „Трибина младих“ КЦНС.

У петак, 8. новембра, уз подршку Wiener Stadtische биће реализована презентација музичко-инклузивних радионица, урађена по најсавременијим методама под називом Ел система. Презентација радионица почиње у подне у клубу „Трибина младих“ новосадског Културног центра.  Истог дана, у галерији Ликовни салон, с почетком у 19 часова почеће програм „Jazz и анимирани филм: авантура која не престаје“, а аутор овог пројекта је Милен Алемпијевић. Блиске везе између џеза и анимираног филма успостављене су још тридесетих година прошлог века, од времена када је џез био америчка поп музика. Иако функција џеза као прогресивног друштвеног феномена данас више није тако значајна, на почетку 21. века, нарочито у Европи, непрестано се појављују редитељи и аниматори који имају велика очекивања од ове музике.

Седам бендова из седам бивших, садашњих и будућих европских престоница култура, улепшаће викенд у Новом Саду, 9. новембра и за све суграђане приредити нешто несвакидашње – Џез маратон! Културна станица „Свилара“ биће место сусрета различитих култура, језика, нација, младе енрегије и наравно џеза. Програм почиње у 19 часова, а улаз је бесплатан. Џез маратон приредиће бендови из следећих држава: Италија, Литванија, Мађараска, Пољска, Словенија, Румунија и Србија. Програм се реализује заједно са Фондацијом „Нови Сад 2021“ и Српским народним позориштем.

Након београдске промоције, књига Војислава Пантића стиже и у Нови Сад. У издању „Dallas Records“ из Београда, 11. новембра у 19 часова у клубу „Трибина младих“ биће представљена књига JAZZ FACE, а осим аутора о књизи ће говорити: Анђелко Малетић, Петар Јањатовић и Пеца Поповић. Књига интервјуа JAZZ FACE Војислава Пантића представља јединствено издање у нашој публицистичкој периодици. Пасионирано пратећи бројне европске џез фестивале, Пантић је током претходних више од тридесет година имао ту ретку привилегију да води разговоре са великанима светске и домаће сцене. Редован је био на фестивалима Jazz A Vienne (Француска), Umbria Jazz (Италија), Jazz Open Stuttgart (Немачка), JazzfestSaalfelden (Аустрија), Montreux Jazz Festival (Швајцарска), Heineken Jazzaldia (Шпанија) и многим другим. Са тих путовања је доносио ексклузивне приче које је представио у домаћим медијима. Али у њима је реализовао само мањи део онога што је од музичара сазнавао, па је у књизи публиковао те разговоре у потпуности. У амбициозно замишљеној књизи су разговори са легендама као што су Joe Zawinul, Ahmad Jamal, Joe Lovano, Pat Metheny, Airto Moreira, Душко Гојковић, Курт Елинг, Лала Ковачев, Charlie Haden, Anat Cohen, Мића Марковић, Maria Schneider, Бојан Зулфикарпашић, Dianne Reevs и други. Књига је обогаћена фотографијама домаћих и страних аутора, од којих већина није раније објављена.

Наредног дана, 12. новембра у Клубу „Трибина младих“ у 19 часова биће представљена монографска публикација композиција чувеног џез трубача Душка Гојковића под називом Duško Gojković Songbook које су приредили Владислав Томанић и Марко Крстић, а објавило је Удружење „Душко Гојковић џез иницијатива“. Читаоци, али и укупна наша и међународна уметничка јавност имаће пред собом композиторски опус Душка Гојковића, џез трубача и композитора, који је потекао са наших простора и током богате каријере стекао истинску препознатљивост на светској џез сцени. У свом предговору Стјепко Гут написао је: „Душко Гојковић је као музичар већ више од педесет година у самом врху светске џез музике. Његова импровизација и свирачки ниво, заиста то мислим, јесу неприкосновени део џез историје“. Модератор промоције биће Витомир Самурдић.

У среду 13. новембра у Студију „М“ од 20 часова наступиће Ратко Дивјак и пријатељи. Ратко је рођен је 1947. године у Вуковару , а школовао се у Осијеку, где је и матурирао. У истом граду је учио да свира флауту најпре у нижој, а касније и средњој музичкој школи. Бубњеве је почео да свира 1964. године, а незамењиви џез бубњар је постао након студија на Институту за џез у Грацу. Поред завидне каријере џез бубњара, Ратко је један од легенди југословенске рок, поп и фусион сцене. Кренуо је са осијечком групом Динамити, да би наставио са групама: Тиме, Септембер, Сончна пот, Југословенска поп селекција, итд. Снимао је са већином бендова југословенске поп-рок сцене. Само у архиву РТВ Словеније је бубњар на више од хиљаду снимака.

На сам дан почетка главног концертног програма, 14. новембра у клубу „Трибина младих“ КЦНС биће уприличена радионица чији ће водитељ бити Marco Pignataro, прошлогодишњи учесник џез фестивала. Радионице ће наставити са радом и током самог фестивала, па нас у КЦНС очекује богат програм и 15. и 16. новембра. За учешће на радионицама потребно је попунити пријавни формулар, који се може преузети на званичном сајту Новосадског џез фестивала (https://novisadjazzfestival.rs/berklee-radionice/). Marco Pignataro је вишеталентовани саксофониста, композитор и педагог рођен у Болоњи, Италија. Заједно са Данилом Перезом, Марко тренутно води Berklee Global Jazz Institute (BGJI), светски водећи џез центар за музичко стваралаштво на Музичком колеџу у Бостону. Радионица на тему импровизације и креативности објашњава и илуструје филозофију и основне идеје које заступа Berklee Global Jazz Institute. Berklee Global Jazz Institute је извођачки програм који је осмишљен да негује креативности и музичке вештине кроз разне музичке дисциплине. Истог дана, у Српском народном позоришту од 19 часова, биће одржана изложба џез фотографија чији је аутор Курт Раде из Дортмунда.

И ове године фестивал су омогућили: Град Нови Сад, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Фондација „Нови Сад 2021“, Војвођанска банка (OTP group), Радио телевизија Војводине, КС „Свилара“, Српско народно позориште, градови Европске престонице културе и многи други. Такође, подршку су пружили и Aустријски културни форум у Београду, Француски институт у Србији и Италијански институт у Београду, као и медији, пријатељи овог фестивала.

 

Карте за главни концертни програм су у продаји. Цена комплета улазница је 2200 динара. Цена појединачне улазнице је 800 динара. Улазнице су у претпродаји у Културном центру Новог Сада до петка 8. новембра 2019. године. Радно време благајне је од 16 до 22 сата. Продаја улазница на благајни Српског народног позоришта трајаће од 9. до 16. новембра 2019. године. Радно време благајне је од 11 до 21 сата.

Фото: Тања Ликеб

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања