Део народне баштине – изложба филигранског заната и одрживог накита отворена у Културном центру Новог Сада

20/11/2022

Изложба посвећена техници традиционалног телкари заната отворена је данас у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Део народне баштине – изложбу филигранског заната и одрживог накита организовао је „Јунус Емре“ институт из Београда. Изложбу је отворио заменик градоначелника Новог Сада, господин Александар Петровић.

  • Велико ми је задовољство, част и привилегија што у име Новосађана, у име новог градоначелника господина Милана Ђурића и у властито име могу да поздравим госте из пријатељске земље Турске и пожелим им добродошлицу. Желео бих да се захвалим Културном центру Новог Сада на логистичкој подршци, а посебну захвалност бих исказао Институту „Јунус Емре“ с којим Град Нови Сад има дугогодишњу успешну сарадњу. Једнако плодоносну сарадњу имамо и с амбасадом Турске и овом приликом бих желео да најавим да ће се у веома скорој будућности на листи градова-побратима Новог Сада наћи и турски град Алања – истакао је Петровић.

Телкари је турска традиционална техника израде накита од злата и сребра. Део народне баштине – изложба филигранског заната и одрживог накита резултат је дугогодишњег рада предавача с Универзитета Артуклу у Мардину на пољу израде одрживог накита овом традиционалном техником. Изложени експонати су уникатни радови аутора изложбе, а на самом отварању  присутнима се обратила уметница Несрин Јешилмен чији је накит изложен заједно с уникатним комадима традиционалног накита чији су аутори Фатих Јешилмен и Сабахатин Акгул.

  • Захваљујући Институту „Јунус Емре“ ово је већ шеста међународна изложба традиционалног накита коју организујемо. Сваки комад накита који је изложен је уникатан, а свако од нас троје има своју технику израде. Користимо материјале као што су сребро, бакар, бронза, драго и полудраго камење, а неретко су у питању и комади старог накита који је одбачен али и традиционални елементи као што су делови чипке или перлица које су специфичне за турску културу – објаснила је Несрин Јешилмен.

У име Института „Јунус Емре“ присутне је поздравио директор института Динсер Шахин који се захвалио организаторима и публици и најавио да ће, осим у Новом Саду, традиционални телкари накит бити представљен и у Београду, у галеријском простору Задужбине Илије М. Коларца.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања