Дејан Алексић добитник награде „Мирослав Антић“

11/03/2019

У Скупштини Града Новог Сада данас је приређена конференција за новинаре поводом традиционалне 12. манифестације „Антићеви дани“ која ће бити одржана од 13. до 15. марта.

   На конференцији су говорили: Здравко Јелушић, председник Скупштине Града Новог Сада и заменик председника Одбора манифестације „Антићеви дани“, Мирослав Радоњић, члан Одбора и председник жирија за доделу награде „Мирослав Антић“ и Миљана Козаров, помоћник директора Културног центра Новог Сада.

– Ова, 12. по реду манифестација посвећена Мирославу Антићу у Новом Саду, европској престоници омладине и културе, прилика је да се на прави начин, у континуитету, покажу достигнућа највећег уметника   овог града у области књижевности, сликарства, филма и новинарства -казао је Јелушић.

  Говорећи о програму предстојећих „Антићевих дана“, Миљана Козаров, помоћник директора КЦНС, нагласила је да ће током тродневне манифестације публика још једном имати прилику да се увери у  уметничку свестраност популарног Мике.

– Уредништво КЦНС, у консултацији са породицом Антић, сачинио је програм манифестације, а у њега је уврштен и предлог који је дугогодишњи члан Организационог одбора манифестације и члан жирија, Др Драшко Ређеп, доставио пре своје смрти – рекла је Козаров и нагласила да је садржај „Антићевих дана“ намењен свима: деци, младима, стручној јавности и уметницима који инспирацију налазе у опусу овог уметника.

Козаров је, такође, додала да је КЦНС пре неколико дана  гостовао на Данима мимозе у Херцег Новом и том приликом представио је манифестацију „Антићеви дани“ и филм о овом врсном уметнику што је изазвало велику пажњу публике и тамошње јавности. Ова промоција  реализована је као плод Протокола о сарадњи који су пре пола године потписали директори Културних центара Новог Сада и Херцег Новог.

Козаров је најавила да ће манифестацију у среду у 12 сати у  Градској кући отворити градоначелник Милош Вучевић, а поздравну реч упутиће директор КЦНС Бојан Панаотовић. Антићеве песме казиваће Миодраг Петровић, а Хор ОШ “Мирослав Антић“ извешће неколико његових песама. Микина дела у свом аранжману представиће и двојац Милош Зубац и Милан Кораћ.

Истог дана биће отворене две изложбе – У Културној станици Еђшег, у 18 сати, изложба дечјих радова, одабраних на традиционалном конкурсу, а у исто време у Ликовном салону КЦНС биће отворена  изложба „Све боје света“ која ће садржати Антићеве слике са мотивом сунцокрета, настале 1986. године. Изложбу ће употпунити и пројекција видео – радова Филипа Марковиновића, насталих на Ликовној колонији „Мирослав Антић“ 2009. године.

Програм ће бити настављен у Клубу „Трибина младих“ приређивањем Поетске вечери, а први дан биће завршен сећањем на Драшка Ређепа почевши од 20 сати у ИК “Прометеј.“ Учествоваће Зоран Колунџија, Мирослав Радоњић и Рале Дамјановић.

Други дан манифестације 14. марта започеће одласком делегације Града Новог Сада и чланова Одбора на песников гроб, а потом ће код песниковог споменика у Дунавском парку, а на дан Антићевог рођења, ученици Основних школа „Душан Радовић“ и „Мирослав Антић“ рецитовати његове стихове. Потом, у 13 сати у Малом ликовном салону биће отворена изложба „Простор је брзина ума“, а у 18 сати у Клубу „Трибина младих“ биће представљена антологија Јана Лабата и Мирослава Антића. Изложба ретроспективних дела насталих на Уметничкој колонији „Мирослав Антић“ биће отворена у 19 сати.

Последњег дана манифестације, у петак 15. марта, у Великој сали КЦНС у 11 сати биће приређен сусрет песника са новосадским ђацима. Потом ће у Ликовном салону КЦНС-а бити одржана промоција књиге прошлогодишњег лауреата награде „Мирослав Антић“, Ненада Шапоње. Манифестација „Антићеви дани“ биће завршена уручењем песничке награде овогодишњем лауреату у 19 сати у Градској кући.

  Члан Одбора и председник жирија „Антићевих дана“ Мирослав Радоњић, на крају конференције за новинаре, саопштио је да је жири у саставу – Мина Ђурић, Ненад Шапоња и Мирослав Радоњић – једногласно одлучио да се награда „Мирослав Антић“ за 2018. годину додели Дејану Алексићу за збирку песама „Радно време раја“ у издању Културног центра Новог Сада.

– Дејан Алексић, који је и запажени песник за децу, у извесном смислу наставља дијалог са песничким опусом Мирослава Антића. Алексић је песник, драмски писац и књижевни стваралац за децу чија поезија је већ увелико препозната на мапи савременог српског песништва. Сведеност Алексићеве лирике дубоко се опире припадности нашој  свеопштој „култури кашњења“ – рекао је Радоњић.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања