Decembar je rezervisan za “Euro – In film” festival.

05/12/2016

Decembar je rezervisan za “Euro – In film” festival.

Dvadeseti po redu festival Evropskog i nezavisnog filma zvanično je počeo u nedelju, 4. decembra u Kulturnom centru Novog Sada. Bogat program počeo je izložbom slovenačke umetnice Majde Zorko pod nazivom “Neka slike govore”, a nastavio se u Velikoj Sali gde je pred početak prve pojekcije održan koncert novosadskog Big benda, pod dirigentskom palicom Fedora Vrtačnika. Projekciski deo Festivala počeo je slovenačkim filmom “Dolina mira”, koji je 1957. godine za mušku ulogu dobio Zlatnu palmu na Kanskom festivalu.
Festival je zvanično otvorio novinar Milorad Crnjanin, dok su se posetiocama obratili i urednik filmskog programa KCNS, Đorđe Kaćanski i iranska rediteljka, Sudabe Babagap. Novinar Milorad Crnjanin, rekao je da mu je pripala čast da otvori ovakav festival i da to bude baš “Euro – In film”, dodavši je ovaj festival riznica umetnosti.

Izložba „Neka slike govore“ slovenačke umetnice Majde Zorko koja se prvi put predstavalja u Srbiji otvorena je na Tribini mladih u okviru 20. “Euro-In filma”. Otvaranju su prisustvovali Njegova ekselencija ambasador Slovenije u Srbiji Vladimir Gasparič, pokrajinski premijer Igor Mirović, direktor KCNS-a Bojan Panaotović, počasni konzul Slovenije za Vojvodinu Rajko Marić i voditeljka Mira Adanja Polak.

Direktor KCNS Bojan Panaotović izrazio je zadovoljstvo što je je priznata slovenačka umetnica Majda Zorko izabrala Novi Sad za svoju prvu izložbu u Srbiji – Majda Zorko je izlagala širom sveta, a nama je izuzetna čast što je baš Kulturni centar Novog Sada mesto gde će njene slike moći prvi put da se vide u našoj zemlji. Saradnja sa Slovenijom je na visokom nivou, a mi ćemo se potruditi da ona bude još bolja – rekao je Panaotović.

Prisutnima se obratio i pokrajinski premijer Igor Mirović, rekavši da je privilegija što Novi Sad u svom bogatom kulturnom životu ima još jednu izložbu umetnice čija dela su izlagana širom sveta.

“Euro-In film” festival trajaće do 28. decembra, a Novosađani će imati priliku da svakodnevno uživaju u pregršt različitim i kvalitetnim filmskim ostvarenjima.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja