Децембар је резервисан за „Еуро – Ин филм“ фестивал.

05/12/2016

Децембар је резервисан за „Еуро – Ин филм“ фестивал.

Двадесети по реду фестивал Европског и независног филма званично је почео у недељу, 4. децембра у Културном центру Новог Сада. Богат програм почео је изложбом словеначке уметнице Мајде Зорко под називом “Нека слике говоре”, а наставио се у Великој Сали где је пред почетак прве појекције одржан концерт новосадског Биг бенда, под диригентском палицом Федора Вртачника. Пројекциски део Фестивала почео је словеначким филмом “Долина мира”, који је 1957. године за мушку улогу добио Златну палму на Канском фестивалу.
Фестивал је званично отворио новинар Милорад Црњанин, док су се посетиоцама обратили и уредник филмског програма КЦНС, Ђорђе Каћански и иранска редитељка, Судабе Бабагап. Новинар Милорад Црњанин, рекао је да му је припала част да отвори овакав фестивал и да то буде баш „Еуро – Ин филм“, додавши је овај фестивал ризница уметности.

Изложба „Нека слике говоре“ словеначке уметнице Мајде Зорко која се први пут представаља у Србији отворена је на Трибини младих у оквиру 20. „Еуро-Ин филма“. Отварању су присуствовали Његова екселенција амбасадор Словеније у Србији Владимир Гаспарич, покрајински премијер Игор Мировић, директор КЦНС-а Бојан Панаотовић, почасни конзул Словеније за Војводину Рајко Марић и водитељка Мира Адања Полак.

Директор КЦНС Бојан Панаотовић изразио је задовољство што је је призната словеначка уметница Мајда Зорко изабрала Нови Сад за своју прву изложбу у Србији – Мајда Зорко је излагала широм света, а нама је изузетна част што је баш Културни центар Новог Сада место где ће њене слике моћи први пут да се виде у нашој земљи. Сарадња са Словенијом је на високом нивоу, а ми ћемо се потрудити да она буде још боља – рекао је Панаотовић.

Присутнима се обратио и покрајински премијер Игор Мировић, рекавши да је привилегија што Нови Сад у свом богатом културном животу има још једну изложбу уметнице чија дела су излагана широм света.

„Еуро-Ин филм“ фестивал трајаће до 28. децембра, а Новосађани ће имати прилику да свакодневно уживају у прегршт различитим и квалитетним филмским остварењима.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања