Дебата о либералној идеологији закључила успешну годину на Трибини младих

29/12/2017

Дебата о либералној идеологији закључила успешну годину на Трибини младих

Трибина „О либералној идеологији“ одржана је у петак, 29. децембра у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Лазар Слепчев, политички аналитичар и филозоф.

На почетку трибине, Слепчев је подсетио да је термин „либерал“ у употреби од 14. века, a oдносио се на класе слободних људи, тзв. слободњака (који нису кметови или робови), али и на ширину и отвореност духа, када је почео да се везује за шире схваћену идеју слободе. Либерализам у модерном смислу, као политичка филозофија и политичка идеологија, појавио се тек почетком 19. века.

Најзначајнији либерални мислилац био свакако Томас Хобс (1588-1679), чије је најпознатије дело Левијатан. Хобсова политичка теорија покушава да разуме порекло државе преко индивидуалних интереса, он замишља услове у којима нема државе и где људи имају потпуну слободу да делају како желе.

Џона Лока (1632-1704) са разлогом сматрају првим озбиљним теоретичарем либерализма. Он креће од Хобсовог концепта природног права и друштвеног уговора. Адам Смит (1723-1790) је био један од најутицајнијих политичких економиста Запада. Његово дело Богатство народа сматра се првим модерним делом из економије.

На идејном нивоу, како даље објашњава аутор трибине, либерали су посвећени принципима као што су: једнакост, слобода, индивидуалност и рационалност. Главна политичка брига либералне традиције јесте интерес индивидуе, а основне политичке слободе укључују слободу, једнакост, аутономију, сагласност и толеранцију.

На крају, аутор трибине је казао да либералној доктрини није од суштинског значаја партијско организовање. Либерализам је своју идеју уткао у конститутивно право већине држава, и по својој природи, наћи ће и начин да те идеје и одбрани, уколико буду угрожене.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања