Svečano otvorena manifestacija „Dani slovenske pismenosti“

25/05/2014

 

„Dani slovenske pismenosti“, manifestacija koju organizuje novosadski Kulturni centar, svečano je otvorena u Velikoj sali ove institucije, koncertom ansambla „Renesans“ i balkanskom premijerom češkog igranog filma „Ćirilo i Metodije: Apostoli Slovena“.

Manifestacija predstavlja zbir tri jubilarne godine u kojima slovenske zemlje zajedno sa Vatikanom, obeležavaju 1.150 godina od početka misije Ćirila i Metodija. Ansambl „Renesans“, koji je svojim koncertom otvorio ovu manifestaciju, posetiocima KCNS predstavio je deo srednjovekovne, renesansne i tradicionalne muzike balkanskih naroda. Odani istorijskoj i autentičnoj interpretaciji, s lakoćom su izmamili snažan aplauz publike, i na taj način su dočarali nekadašnju kulturu i život balkanskog naroda.

Nakon ansambla “Renesans”, usledila je balkanska premijera češkog filma „Ćirilo i Metodije: Apostoli Slovena”. Tim povodom obratili su se pomoćnik gradonačelnika Novog Sada za kulturu, Vanja Vučenović, treća sekretarka i šefica Konzularnog odeljenja Ambasade Češke, Veronika Senjukova, , producent filma Viktor Krištov i filmski kritičar, Dejan Dabić.

Vanja Vučenović, pomoćnik gradonačelnika za kulturu, rekao je da je ova manifestacija od velikog značaja za Novi Sad.
-Pored svih nedaća koje su nas snašle u ovom periodu, zahvaljujem se direktoru Kulturnog centra, dr Andreju Fajgelju i ovoj instituciji, koja je našla snage da ovu manifestaciju organizuje i tako na pravi način obeleži ovaj jubilej. Ona nas uči o našoj istoriji, kulturi, i tradiciji, ali i to kako da tradiciju gradimo, da budemo bolji i na taj način čuvamo svoj identitet koji je jedinstven i kojeg ne treba da se stidimo. – rekao je Vučenović, zahvalivši se svim posetiocima u ime gradonačelnika i grada Novog Sada.

Ćirilometodska kulturna baština predstavlja temelj slovenske pismenosti, ali i celokupne kulture. Bogate tradicije koje se zasnivaju na misiji Ćirila i Metodija, reflektuju se na različite načine gotovo u svim segmentima kulture slovenskih naroda. Češki producent, Viktor Krištov, čiji je film premijerno prikazan, rekao je da mu je čast što je pozvan u Srbiju, a potom je objasnio da su posetioci na platnu imali priliku da vide nastanak pisma u Vizntiji, kao i njegovo razvijanje u Moraviji.

Treća sekretarka i šefica Konzularnog odeljenja Ambasade Češke, Veronika Senjukova, izrazila je žaljenje zbog prirodne katastrofe koja je poslednjih dana pogodila Srbiju, i dodala da će Češka, u skladu sa mogućnostima pomoći srpskom narodu.
-Mislim da je ovo jedan vrlo značajan momenat i šodno tome i gledamo film koji se bavi dvojicom najznačajnijih ljudi, koju su nam pomogli da razumemo jedni druge. Mladi ljudi u Srbiji ovih dana pokazali su pravu poruku hrišćanstva, koju su širili Ćirilo i Metodije.– rekla je Senjukova.

Tokom trajanja manifestacije „Dani slovenske pismenosti“ sugrađani će kroz niz programa imati priliku da se upoznaju sa sadržajima vezanim za slovensku pismenost i kulturu, a poseban program pripremljen je za najmlađe. Manifestacija će trajati do 31. maja.

Naredni programi novosadskog Kulturnog centra biće realizovani u saradnji sa Crvenim Krstom i imaće humanitarni karakter. KCNS poziva posetioce, da u skladu sa svojim mogućnostima prilože sredstva koja će biti namenjena ugroženima u poplavama.

   

   

 

 

PROGRAM

 

Subota, 24. maj 2014. godine

Katolička porta:

09:00-20:00č. Izložba ˮSlovaricaˮ

Slovarica je zbirka naučno-popularnih tekstova vezanih za ćirilometodijevsku tradiciju, okolnosti života i misije solunske braće kao i srpsko i slovensko kulturno nasleđe. Puna istorijskih činjenica i zanimljivosti ova zbirka predstavlja odličan edukativni sadržaj kako za đake tako i za sve one koji žele da saznaju nešto više o slovenskoj pismenosti. Biće dostupna javnosti putem izložbe na postamentima u katoličkoj porti u periodu od subote 24.maja do subote 31. maja.

Trg Slobode

10:00-20:00č Performans ˮOslovesti seˮ

Performans „Oslovesti se!“ je interaktivni deo programa, koji će omogućiti građanima da na neposredan način primene nasleđe Ćirila i Metodija, izražavajući sebe slovima. U petak, 24. maja, na Trgu slobode, zajedno ćemo pisati na trodimenzionalnom eksponatu u obliku broja 1150.

 

Velika sala Kulturnog centra Novog Sada

Program svečanog otvaranja:

18.00 č. Početak manifestacije obeležavanja međunarodnog dana slovenske pismenosti

Koncert ansambla Renesans, izvođenje srpske i slovenske srednjovekovne muzike

19.00 č. Svečano otvaranje manifestacije i balkanska premijera filma Ćirilo i Metodije: Apostoli slovena (Češka, 2013)

Obraćanje Vanje Vučenovića, pomoćnika gradonačelnika Novog Sada

Obraćanje Veronike Senjukove, III sekretara i šefa Konzularnog odeljenja Ambasade Češke

Obraćanje Viktora Krištofa, producenta filma Ćirilo i Metodije: Apostoli slovena

Obraćanje Dejana Dabića, selektora festivala Niški filmski susreti

Projekcija filma

Nakon projekcije, razgovor sa ekipom filma

 

Ansambl RENESANS (1968-2004)

Renesans nije samo prvi ansambl za ranu muziku u Jugoslaviji (osnovan 1968), nego i najbolji, i svakako kadar da se takmiči sa vrhunskim profesionalnim sastavima iz zemalja sa daleko dužom tradicijom na tom polju. (Glas Istre, Pula, 20. avgust 1984)

Od prvog nastupa u proleće 1969. do ove 2004. godine, ansambl RENESANS je izveo blizu 3000 koncertnih nastupa širom SFRJ i Evrope, na srednjem Istoku i u severnoj Africi.

Ansambl RENESANS je tokom 80-tih u izdanju PGP RTB objavio pet LP ploča i audio-kaseta, a tokom 90-tih devet naslova u inostranstvu (Grčka, Nemačka, Španija)

 

 

Nedelja 25. maj 2014. godine

Katolička porta:

09:00-19:00č. Izložba ˮSlovaricaˮ

Tribina mladih

19:00č Otvaranje izložbe Svetozara Pajića Dijaka

 

Ponedeljak 26. maj 2014. godine

Katolička porta:

09:00-20:00č. Izložba ˮSlovaricaˮ

10:00-15:00č. Predavanja za đake

U katoličkoj porti izložbu slovarice dopuniće predavanja organizovana za đake od ponedeljka 26.maja do petka 30.maja. Predavanja će se održavati svakog sata u trajanju od jednog školskog časa. Na ovaj način ćemo približiti učenicima značaj ovog jubileja.

Velika sala:

13:00č. Projekcija filma ˮĆirilo i Metodije: Apostoli slovenaˮ

 

Utorak 27. maj 2014. godine

Katolička porta:

09:00-20:00č. Izložba ˮSlovaricaˮ

10:00-15:00č. Predavanja za đake

Velika sala:

13:00č. Projekcija filma ˮĆirilo i Metodije: Apostoli slovenaˮ

 

Sreda 28. maj 2014. godine

Katolička porta:

09:00-20:00č. Izložba ˮSlovaricaˮ

10:00-15:00č. Predavanja za đake

 

Četvrtak 29. maj 2014. godine

Katolička porta:

09:00-20:00č. Izložba ˮSlovaricaˮ

10:00-15:00č. Predavanja za đake

 

Petak 30. maj 2014. godine

Katolička porta:

09:00-20:00č. Izložba ˮSlovaricaˮ

10:00-15:00č. Predavanja za đake

 

Subota 31. maj 2014. godine

Katolička porta:

09:00-20:00č. Izložba ˮSlovaricaˮ

 

Sajt

Poseban značaj obeležavanju ove manifestacije daje jedinstvena internet prezentacija www.1150.rs u čijem sklopu se, izuzev rasporeda programske koncepcije manifestacije „1150”, nalaze i brojni edukativni i naučno-popularni sadržaji vezani za Moravsko-panonsku misiju, odnosno za različite aspekte slovenske pismenosti i ćirilometodske tradicije i baštine. Koncipiran na ovakav način, ovaj sajt predstavlja oblik virtuelne izložbe posvećene obeležavanju jubileja vezanog za 1150. godišnjicu od početka misije solunske braće.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja