Свечано отворена манифестација „Дани словенске писмености“

25/05/2014

 

„Дани словенске писмености“, манифестација коју организује новосадски Културни центар, свечано је отворена у Великој сали ове институције, концертом ансамбла „Ренесанс“ и балканском премијером чешког играног филма „Ћирило и Методије: Апостоли Словена“.

Манифестација представља збир три јубиларне године у којима словенске земље заједно са Ватиканом, обележавају 1.150 година од почетка мисије Ћирила и Методија. Ансамбл „Ренесанс“, који је својим концертом отворио ову манифестацију, посетиоцима КЦНС представио је део средњовековне, ренесансне и традиционалне музике балканских народа. Одани историјској и аутентичној интерпретацији, с лакоћом су измамили снажан аплауз публике, и на тај начин су дочарали некадашњу културу и живот балканског народа.

Након ансамбла „Ренесанс“, уследила је балканска премијера чешког филма „Ћирило и Методије: Апостоли Словена“. Тим поводом обратили су се помоћник градоначелника Новог Сада за културу, Вања Вученовић, трећа секретарка и шефица Конзуларног одељења Амбасаде Чешке, Вероника Сењукова, , продуцент филма Виктор Криштов и филмски критичар, Дејан Дабић.

Вања Вученовић, помоћник градоначелника за културу, рекао је да је ова манифестација од великог значаја за Нови Сад.
-Поред свих недаћа које су нас снашле у овом периоду, захваљујем се директору Културног центра, др Андреју Фајгељу и овој институцији, која је нашла снаге да ову манифестацију организује и тако на прави начин обележи овај јубилеј. Она нас учи о нашој историји, култури, и традицији, али и то како да традицију градимо, да будемо бољи и на тај начин чувамо свој идентитет који је јединствен и којег не треба да се стидимо. – рекао је Вученовић, захваливши се свим посетиоцима у име градоначелника и града Новог Сада.

Ћирилометодска културна баштина представља темељ словенске писмености, али и целокупне културе. Богате традиције које се заснивају на мисији Ћирила и Методија, рефлектују се на различите начине готово у свим сегментима културе словенских народа. Чешки продуцент, Виктор Криштов, чији је филм премијерно приказан, рекао је да му је част што је позван у Србију, а потом је објаснио да су посетиоци на платну имали прилику да виде настанак писма у Визнтији, као и његово развијање у Моравији.

Трећа секретарка и шефица Конзуларног одељења Амбасаде Чешке, Вероника Сењукова, изразила је жаљење због природне катастрофе која је последњих дана погодила Србију, и додала да ће Чешка, у складу са могућностима помоћи српском народу.
-Мислим да је ово један врло значајан моменат и шодно томе и гледамо филм који се бави двојицом најзначајнијих људи, коју су нам помогли да разумемо једни друге. Млади људи у Србији ових дана показали су праву поруку хришћанства, коју су ширили Ћирило и Методије.– рекла је Сењукова.

Током трајања манифестације „Дани словенске писмености“ суграђани ће кроз низ програма имати прилику да се упознају са садржајима везаним за словенску писменост и културу, а посебан програм припремљен је за најмлађе. Манифестација ће трајати до 31. маја.

Наредни програми новосадског Културног центра биће реализовани у сарадњи са Црвеним Крстом и имаће хуманитарни карактер. КЦНС позива посетиоце, да у складу са својим могућностима приложе средства која ће бити намењена угроженима у поплавама.

   

   

 

 

ПРОГРАМ

 

Субота, 24. мај 2014. године

Католичка порта:

09:00-20:00ч. Изложба ˮСловарицаˮ

Словарица је збирка научно-популарних текстова везаних за ћирилометодијевску традицију, околности живота и мисије солунске браће као и српско и словенско културно наслеђе. Пуна историјских чињеница и занимљивости ова збирка представља одличан едукативни садржај како за ђаке тако и за све оне који желе да сазнају нешто више о словенској писмености. Биће доступна јавности путем изложбе на постаментима у католичкој порти у периоду од суботе 24.маја до суботе 31. маја.

Трг Слободе

10:00-20:00ч Перформанс ˮОсловести сеˮ

Перформанс „Ословести се!“ је интерактивни део програма, који ће омогућити грађанима да на непосредан начин примене наслеђе Ћирила и Методија, изражавајући себе словима. У петак, 24. маја, на Тргу слободе, заједно ћемо писати на тродимензионалном експонату у облику броја 1150.

 

Велика сала Културног центра Новог Сада

Програм свечаног отварања:

18.00 ч. Почетак манифестације обележавања међународног дана словенске писмености

Концерт ансамбла Ренесанс, извођење српске и словенске средњовековне музике

19.00 ч. Свечано отварање манифестације и балканска премијера филма Ћирило и Методије: Апостоли словена (Чешка, 2013)

Обраћање Вање Вученовића, помоћника градоначелника Новог Сада

Обраћање Веронике Сењукове, III секретара и шефа Конзуларног одељења Амбасаде Чешке

Обраћање Виктора Криштофа, продуцента филма Ћирило и Методије: Апостоли словена

Обраћање Дејана Дабића, селектора фестивала Нишки филмски сусрети

Пројекција филма

Након пројекције, разговор са екипом филма

 

Ансамбл РЕНЕСАНС (1968-2004)

Ренесанс није само први ансамбл за рану музику у Југославији (основан 1968), него и најбољи, и свакако кадар да се такмичи са врхунским професионалним саставима из земаља са далеко дужом традицијом на том пољу. (Глас Истре, Пула, 20. август 1984)

Од првог наступа у пролеће 1969. до ове 2004. године, ансамбл РЕНЕСАНС је извео близу 3000 концертних наступа широм СФРЈ и Европе, на средњем Истоку и у северној Африци.

Ансамбл РЕНЕСАНС је током 80-тих у издању ПГП РТБ објавио пет LP плоча и аудио-касета, а током 90-тих девет наслова у иностранству (Грчка, Немачка, Шпанија)

 

 

Недеља 25. мај 2014. године

Католичка порта:

09:00-19:00ч. Изложба ˮСловарицаˮ

Трибина младих

19:00ч Отварање изложбе Светозара Пајића Дијака

 

Понедељак 26. мај 2014. године

Католичка порта:

09:00-20:00ч. Изложба ˮСловарицаˮ

10:00-15:00ч. Предавања за ђаке

У католичкој порти изложбу словарице допуниће предавања организована за ђаке од понедељка 26.маја до петка 30.маја. Предавања ће се одржавати сваког сата у трајању од једног школског часа. На овај начин ћемо приближити ученицима значај овог јубилеја.

Велика сала:

13:00ч. Пројекција филма ˮЋирило и Методије: Апостоли словенаˮ

 

Уторак 27. мај 2014. године

Католичка порта:

09:00-20:00ч. Изложба ˮСловарицаˮ

10:00-15:00ч. Предавања за ђаке

Велика сала:

13:00ч. Пројекција филма ˮЋирило и Методије: Апостоли словенаˮ

 

Среда 28. мај 2014. године

Католичка порта:

09:00-20:00ч. Изложба ˮСловарицаˮ

10:00-15:00ч. Предавања за ђаке

 

Четвртак 29. мај 2014. године

Католичка порта:

09:00-20:00ч. Изложба ˮСловарицаˮ

10:00-15:00ч. Предавања за ђаке

 

Петак 30. мај 2014. године

Католичка порта:

09:00-20:00ч. Изложба ˮСловарицаˮ

10:00-15:00ч. Предавања за ђаке

 

Субота 31. мај 2014. године

Католичка порта:

09:00-20:00ч. Изложба ˮСловарицаˮ

 

Сајт

Посебан значај обележавању ове манифестације даје јединствена интернет презентација www.1150.rs у чијем склопу се, изузев распореда програмске концепције манифестације „1150”, налазе и бројни едукативни и научно-популарни садржаји везани за Моравско-панонску мисију, односно за различите аспекте словенске писмености и ћирилометодске традиције и баштине. Конципиран на овакав начин, овај сајт представља облик виртуелне изложбе посвећене обележавању јубилеја везаног за 1150. годишњицу од почетка мисије солунске браће.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања