ДАНИ ПОРТУГАЛСКОГ ФИЛМА У КЦНС

17/05/2019

Амбасада Португалије, Културни центар Новог Сада

и Европска престоница културе Нови Сад 2021

ДАНИ ПОРТУГАЛСКОГ ФИЛМА

У НОВОМ САДУ

21 – 23. мај 2019.

Пројекције у Великој сали Културног центра Новог Сада

 

 

Португалија је постојбина светских морепловаца Бартоломеа Дијаза, Васка да Гаме и Фернанда Магелана, и некада снажна колонијална сила са великим утицајем. Једна је од најстаријих европских нација, настала почетком средњег века. Свој утицај је  увећала и проширила током 15. и 16. века, у такозваном Добу открића поставши велика економска, политичка и културна сила и створивши Португалску империју која се својевремено простирала од Бразила, преко Африке, Индије и Кине, до Источног Тимора у Индонезији.

Али, поносна земља позната је и по гостопримству, фудбалу, фаду и винима, са аутохтоном нацијом и језиком, што се без изузетка може рећи и за културу и уметност.

Историју португалског филма карактеришу разноврсност и периоди велике виталности, посебно од заокрета ка фази модерног филма 60-их година 20. века, те након демократске транзиције, почев од Револуције каранфила 25. априла 1974. године када је од левичарским војним пучем збачен репресивни режим који је владао још од 1927 године, после чега је земља прошла велике демократске реформе. Португалија је 1975. године дала пуну независност својим преосталим колонијама.

Као увод у проучавање кинематографије ове прелепе пријатељске земље приказаћемо три антологијска филма новије продукције, уз жељу да у сарадњи са Амбасадом Португалије и другим компетентним актерима тај приказ буде добра инспирација за још дубље и свестраније проучавање како португалске кинематографије, тако и филмског стваралаштва целог португалског језичког подручја.

Уводну реч на отварању манифестације даће госпођа Софија Марињо, лекторка Института Камоиш и координаторка Центра за португалски језик на Филозофском факултету у Новом Саду.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања