Dani otvorene umetnosti od 5. do 11. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada

05/10/2015

Kulturni centar Novog Sada u saradnji sa Beoart-Lajveart galerijom iz Beograda, organizuje drugu po redu manifestaciju „Novi Sad Open Art – Noa“ – Dan otvorene umetnosti. U periodu od 05. do 11. oktobra u prostorijama novosadskog Kulturnog centra i Katoličkoj porti Novosađanima će se predstaviti više od 30 umetnika.

NOA je nastala kao prvi korak širenja mreže nove umetničke scene u Srbiji, koju je otpočela manifestacija „Beograd Open Art-BOA”. Karakteristika Open Art projekta je gerilski, blitzkrieg karakter i ima nameru da u tri koraka predstavi mlade umetnike i olakša im put do pažnje javnosti i tržišne razmene vrednosti. Ceo ovaj projekat osmislile su četiri kustoskinje iz Beograda koje su i organizovale Dan otvorene umetnosti u Beogradu. Sunčica Marković, akademska slikarka i pomoćnica direktora KCNS učestvovala je kao jedna od kustoskinja i tu se rodila ideja da se ovako jedan kvalitetan projekat čiji je cilj podrška mladim akademskim umetnicima, implementira i u našem gradu, a KCNS je odmah prepoznao vrednost koju bi NOA imala za naše umetnike.

IMG_0191

Humanitarna akcija i radionica pod nazivom „Deca- deci“, održaće se 6. oktobra u 18 časova na Tribini mladih, okupiće najhumanije Novosađane i pred njih staviti jedan umetnički zadatak koji će uključiti kako roditelje tako i sve Novosađane. Crteži koje deca budu nacrtala moći će da se otkupe za dečiju garderobu, plišanu igračku biće odnešeno deci emigrantima kako bi im se ublažilo stres koji trenutno prolaze. Radionicu će voditi istaknuta akademska umetnica Tijana Grujić, a u celu akciju se uključuju udruženje “Mame Novosađanke” kao i osnovna škola “Tvrđava”.

Tribina “Kulturna baština, mladi, publika i tržište”, 7. oktobra u 18 časova na Tribini Mladih.
Novi Sad open art ove godine dopunjuje svoj program  na kultnoj Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada gde će ugostiti eminentne stručnjake koji će po prvi put pričati o problemima ali i mogućnosti za mlade umetnike. Slikar Mihajlo Đoković Tikalo, istoričar umetnosti i akademik Nikola Kusovac, kolekcionar Đura Popović, istoričarka umetnosti i programski autor Biljana Jotić i zamenica direktora KCNS Sunčica Marković pokušaće da prenesu mladim umetnicima ono što je bitno za predstavljanje sebe, svog dela, u stvaranju kontakta i odnosa sa publikom. Ovakve ideje mladim umetnicima treba da pomognu u definisanju i načinu promocije i prodaje svojih umetničkih ostvaranja.

Jedinstveni akt, okupiće umetnike na javnom prostoru i po prvi put na ovakav način predstaviti proces izrade slike i predstavljanje iste. Budite deo prostora, posetite dvorište Katoličke porte 10. oktobra od 12 časova do 16 časova i umetnost vas sigurno neće zaobići.

Aukcija slika u Gradskoj kući Novog Sada, uz podršku gradske uprave za kulturu i Grada Novog Sada koji su prepoznali manifestaciju NOA kao veoma značajan i tim povodom ustupili prostor u Gradskoj kući za aukciju slika ovogodišnjih učesnika, Novi Sad open art. Cilj je jasan, ukazivanje na vrednosti zadužbinarstva i podsećanje trenutnim istaknutim Novosađanima da su ne toliko davno u Novom Sadu živeli ljudi koji su ostavljali svoja imanja za umetnost.

Cilj manifestacije je neposrednije predstavljanje mladih umetnika do 35 godina iz Srbije i približavanje savremene umetnosti građanima kroz interaktivne sadržaje.

Događaj je drugačiji od svega do sad viđenog kod nas jer nudi otvoren pristup i prema publici i prema umetnicima. Umetnicima se pruža ono što im je danas manje dostupno: prilika da se predstave raznovrsnoj publici i da prodaju svoja dela, kao poruku da u Srbiji za njih ima budućnosti.
Umetnički savet i organizacioni tim Open Art projekta čine dve istoričarke umetnosti iz Beograda Biljana Jotić i Ksenija Kastratović i kao glavni organizator i kustos novosadskog Open Arta akademska slikarka Sunčica Marković, pomoćnik direktora Kulturnog centra Novog Sada.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja