Дани отворене уметности од 5. до 11. октобра у Културном центру Новог Сада

05/10/2015

Културни центар Новог Сада у сарадњи са Беоарт-Лајвеарт галеријом из Београда, организује другу по реду манифестацију „Нови Сад Опен Арт – Ноа“ – Дан отворене уметности. У периоду од 05. до 11. октобра у просторијама новосадског Културног центра и Католичкој порти Новосађанима ће се представити више од 30 уметника.

НОА је настала као први корак ширења мреже нове уметничке сцене у Србији, коју је отпочела манифестација „Београд Опен Арт-БОА”. Карактеристика Опен Арт пројекта је герилски, блитзкриег карактер и има намеру да у три корака представи младе уметнике и олакша им пут до пажње јавности и тржишне размене вредности. Цео овај пројекат осмислиле су четири кустоскиње из Београда које су и организовале Дан отворене уметности у Београду. Сунчица Марковић, академска сликарка и помоћница директора КЦНС учествовала је као једна од кустоскиња и ту се родила идеја да се овако један квалитетан пројекат чији је циљ подршка младим академским уметницима, имплементира и у нашем граду, а КЦНС је одмах препознао вредност коју би НОА имала за наше уметнике.

IMG_0191

Хуманитарна акција и радионица под називом „Деца- деци“, одржаће се 6. октобра у 18 часова на Трибини младих, окупиће најхуманије Новосађане и пред њих ставити један уметнички задатак који ће укључити како родитеље тако и све Новосађане. Цртежи које деца буду нацртала моћи ће да се откупе за дечију гардеробу, плишану играчку биће однешено деци емигрантима како би им се ублажило стрес који тренутно пролазе. Радионицу ће водити истакнута академска уметница Тијана Грујић, а у целу акцију се укључују удружење „Маме Новосађанке“ као и основна школа „Тврђава“.

Трибина „Културна баштина, млади, публика и тржиште“, 7. октобра у 18 часова на Трибини Младих.
Нови Сад опен арт ове године допуњује свој програм  на култној Трибини младих Културног центра Новог Сада где ће угостити еминентне стручњаке који ће по први пут причати о проблемима али и могућности за младе уметнике. Сликар Михајло Ђоковић Тикало, историчар уметности и академик Никола Кусовац, колекционар Ђура Поповић, историчарка уметности и програмски аутор Биљана Јотић и заменица директора КЦНС Сунчица Марковић покушаће да пренесу младим уметницима оно што је битно за представљање себе, свог дела, у стварању контакта и односа са публиком. Овакве идеје младим уметницима треба да помогну у дефинисању и начину промоције и продаје својих уметничких остварања.

Јединствени акт, окупиће уметнике на јавном простору и по први пут на овакав начин представити процес израде слике и представљање исте. Будите део простора, посетите двориште Католичке порте 10. октобра од 12 часова до 16 часова и уметност вас сигурно неће заобићи.

Аукција слика у Градској кући Новог Сада, уз подршку градске управе за културу и Града Новог Сада који су препознали манифестацију НОА као веома значајан и тим поводом уступили простор у Градској кући за аукцију слика овогодишњих учесника, Нови Сад опен арт. Циљ је јасан, указивање на вредности задужбинарства и подсећање тренутним истакнутим Новосађанима да су не толико давно у Новом Саду живели људи који су остављали своја имања за уметност.

Циљ манифестације је непосредније представљање младих уметника до 35 година из Србије и приближавање савремене уметности грађанима кроз интерактивне садржаје.

Догађај је другачији од свега до сад виђеног код нас јер нуди отворен приступ и према публици и према уметницима. Уметницима се пружа оно што им је данас мање доступно: прилика да се представе разноврсној публици и да продају своја дела, као поруку да у Србији за њих има будућности.
Уметнички савет и организациони тим Опен Арт пројекта чине две историчарке уметности из Београда Биљана Јотић и Ксенија Кастратовић и као главни организатор и кустос новосадског Опен Арта академска сликарка Сунчица Марковић, помоћник директора Културног центра Новог Сада.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања