Dani Novog Sada u Herceg Novom: Veče posvećeno Miki Antiću

21/02/2019

Filmom o ”poslednjem vojvodi Vojvodine” Miroslavu Miki Antiću i prezentacijom manifestacije ”Antićevi dani” sinoć su u Herceg Novom otvoreni Dani Novog Sada, u okviru programa 50. Praznika mimoze.

”Miroslav Mika Antić, kome je ovo veče posvećeno, je znao da se vrijeme mjeri samo našim djelima. Iako je najveći dio života proveo u Novom Sadu, njegova djela jasno govore da je za njegov pjesnički pogled na svijet bilo tijesno i Panonsko more”, rekao je konzul Srbije u Crnoj Gori Zoran Dojčinović otvarajući veče posvećeno Miki Antiću.
Jubilarni 50. Praznik mimoze je jedinstvena prilika da se tradicionalno dobri odnosi dva grada podignu na kvalitativno viši nivo, rekao je konzul. On je istakao da Republika Srbija i Generalni konzulat snažno podržavaju razvoj i unapređenje kulturnih aktivnosti Novog Sada i Herceg Novog, te da se nada da će ovi Dani biti ”pokretačka snaga osnaživanja institucija kulture dva grada”.
”Vjerujem da će kulturna saradnja dva grada, koja je i do sada bila zasnovana na prijateljskim i jakim vezama, otvoriti prostor i stvoriti preduslove za zajedničku saradnju kroz projekte ekonomsko održivog razvoja, privredne, aktivnosti zaštite životne sredine, energetske efikasnosti, sporta i drugih sfera od značaja za opšti društveni napredak i podizanje životnog standarda građana dva grada”, poručio je Dojčinović.
”Mi ćemo nastaviti saradnju, jer je ove godine Novi Sad Omladinska prestonica Evrope, za tri godine je Evropska prestonica kulture, tako da imamo puno razloga da sarađujemo sa ovim gradom i kolegama koji se bave kulturom i turizmom. Onda ćemo moliti naše gradske oce da to podignemo na viši nivo, jer puno je razloga da Novi Sad i Herceg Novi postanu gradovi pobratimi”, poručio je Mirsad Avdić iz Kulturnog centra Novi Sad.
Predstavljajući 12. ”Antićeve dane”, Avdić je kazao da su posvećeni piscu koji je ”posebna planetarna pojava”. U foajeu Dvorane Park postavljena je i izložba tekstova o ranijim festivalima, kako bi posetioci saznali više o manifestaciji i samom Antiću, a ona je upotpunjena njegovim delima koja je ustupila hercegnovska Gradska biblioteka i čitaonica.
”Organizovanje Dana Novog Sada je tek početak saradnje, na koju smo se obavezali potpisivanjem Sporazuma o saradnji u okviru Oktobarskih dana. Naravno, na ovu saradnju nas ne obavezuje samo sporazum, već mnogo dublje veze, bratske, prijateljske i kulturološke”, kazala je direktorica Javne ustanove kulture ”Herceg Fest” Gordana Porobić Krcunović, ističući da je ovo samo jedan od prvih koraka na ostvarivanju plana saradnje sa novosadskim Kulturnim centrom.

Poželevši prisutnima da uživaju u filmu o pesniku koji nas je od malih nogu učio da sanjamo i maštamo, Porobić Krcunović je najavila da će pored kulturnog, Novljani i gosti imati priliku da dožive i puls boemskog života Novog Sada. Gastronomsko veče biće organizovano 21. februara od 20 sati u Gradskoj kafani i na njemu će biti predstavljena novosadska kuhinja uz zvuke tamburaša.
Suorganizatori Dana Novog Sada su Javna ustanova kulture “Herceg Fest” i Kulturni centar Novog Sada, dve ustanove kulture koje od prošle godine imaju sporazum o saradnji. Partner u realizaciji gastro večeri je kompanija “Lighthouse of Montenegro”.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja