Дани Новог Сада у Херцег Новом: Вече посвећено Мики Антићу

21/02/2019

Филмом о ”последњем војводи Војводине” Мирославу Мики Антићу и презентацијом манифестације ”Антићеви дани” синоћ су у Херцег Новом отворени Дани Новог Сада, у оквиру програма 50. Празника мимозе.

”Мирослав Мика Антић, коме је ово вече посвећено, је знао да се вријеме мјери само нашим дјелима. Иако је највећи дио живота провео у Новом Саду, његова дјела јасно говоре да је за његов пјеснички поглед на свијет било тијесно и Панонско море”, рекао је конзул Србије у Црној Гори Зоран Дојчиновић отварајући вече посвећено Мики Антићу.
Јубиларни 50. Празник мимозе је јединствена прилика да се традиционално добри односи два града подигну на квалитативно виши ниво, рекао је конзул. Он је истакао да Република Србија и Генерални конзулат снажно подржавају развој и унапређење културних активности Новог Сада и Херцег Новог, те да се нада да ће ови Дани бити ”покретачка снага оснаживања институција културе два града”.
”Вјерујем да ће културна сарадња два града, која је и до сада била заснована на пријатељским и јаким везама, отворити простор и створити предуслове за заједничку сарадњу кроз пројекте економско одрживог развоја, привредне, активности заштите животне средине, енергетске ефикасности, спорта и других сфера од значаја за општи друштвени напредак и подизање животног стандарда грађана два града”, поручио је Дојчиновић.
”Ми ћемо наставити сарадњу, јер је ове године Нови Сад Омладинска престоница Европе, за три године је Европска престоница културе, тако да имамо пуно разлога да сарађујемо са овим градом и колегама који се баве културом и туризмом. Онда ћемо молити наше градске оце да то подигнемо на виши ниво, јер пуно је разлога да Нови Сад и Херцег Нови постану градови побратими”, поручио је Мирсад Авдић из Културног центра Нови Сад.
Представљајући 12. ”Антићеве дане”, Авдић је казао да су посвећени писцу који је ”посебна планетарна појава”. У фоајеу Дворане Парк постављена је и изложба текстова о ранијим фестивалима, како би посетиоци сазнали више о манифестацији и самом Антићу, а она је употпуњена његовим делима која је уступила херцегновска Градска библиотека и читаоница.
”Организовање Дана Новог Сада је тек почетак сарадње, на коју смо се обавезали потписивањем Споразума о сарадњи у оквиру Октобарских дана. Наравно, на ову сарадњу нас не обавезује само споразум, већ много дубље везе, братске, пријатељске и културолошке”, казала је директорица Јавне установе културе ”Херцег Фест” Гордана Поробић Крцуновић, истичући да је ово само један од првих корака на остваривању плана сарадње са новосадским Културним центром.

Пожелевши присутнима да уживају у филму о песнику који нас је од малих ногу учио да сањамо и маштамо, Поробић Крцуновић је најавила да ће поред културног, Новљани и гости имати прилику да доживе и пулс боемског живота Новог Сада. Гастрономско вече биће организовано 21. фебруара од 20 сати у Градској кафани и на њему ће бити представљена новосадска кухиња уз звуке тамбураша.
Суорганизатори Дана Новог Сада су Јавна установа културе “Херцег Фест” и Културни центар Новог Сада, две установе културе које од прошле године имају споразум о сарадњи. Партнер у реализацији гастро вечери је компанија “Lighthouse of Montenegro”.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања