Дани филма у Новом Саду – 20. Еуро Ин фестивал

02/12/2016

Двадесети по реду фестивал Еуро Ин Филм одржаће се од 4. до 28. децембра 2016. године у Културном центру Новог Сада. Тим поводом, у четвртак 2. децембра новинарима обратио се дугогодишњи истакнути уредник филмског програма ове установе, господин Ђорђе Каћански.

img_0456
Ђорђе Каћански

-Желимо да ова манифестација уствари буде препозната као дани филма, јер ово је фестивал на ком се приказују филмови свих категорија. Еуро Ин филм настао је пре 20 година, идејом неколико људи који су стручњаци у области филма. И то је оно што овај фестивал издваја од многих других – рекао је Каћански.

Током 1997, филмски програм Културног центра Новог Сада је заједно са агилним филмским дистрибутерима, уз подршку Удружења филмских радника АПВ и компетентних синеаста, иницирао први аутентични филмски пројекат на организиваном ширењу европске филмске културе и уметности – Фестивал европског филма Еуро Филм. Његово пилот-издање је одржано 1997 уз пројекцију 20 европских филмова и ретроспективу Ж. Жилника. Неколико следећих година, нису постојали услови за његово одржавање. Фестивал је настављен 2001., чему су несебично допринели агилни иницијатори, чији се број увећавао те манифестација данас има привржену и компетентну сарадничку мрежу у целој Србији и широм света.

Званично отварање овогодишњег фестивала Европског и независног филма одржаће се у недељу 4. децембра када ће бити уприличен богат целовечерњи програм. У 18 часова на „Трибини младих“ биће отворена  изложба словеначке уметнице Мајде Зорко „Нека слике говоре“.  Од 19 часова у Великој сали присутнима ће се обратити организатори фестивала, а након тога концерт ће одржати новосадски Биг бенд, под диригентском палицом Федора Вртачника. После концерта публика ће имати прилику да погледа словеначки филм „Долина мира“.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања