Dan džeza evropskih prestonica kulture, 15 novembra u Novosadskom pozorištu – Újvidéki Színház

16/11/2017

Dan džeza evropskih prestonica kulture

 

Danom džeza u sredu, 15. novembra 2017. godine, u Novosadskom pozorištu – Újvidéki Színház, počeo je 19. Novosadski džez festival, koji će trajati do 18. novembra. Festival se organizuje u saradnji Kulturnog centra Novog Sada sa fondacijom „ Novi Sad 2021“.

Na Danu džeza, u sklopu glavnog programa, nastupili su bendovi iz evropskih prestonica kulture: TRIO AFIUM iz Pečuja, nekadašnje Evropske prestonice kulture (2010), KARAGEORGIEV KVARTET iz Plovdiva, buduće Evropske prestonice kulture (2019) i GROSSMÜTTERCHEN HATZ & KLOK iz Sankt Peltena, austrijskog grada – kandidata za titulu prestonice (2024).

U  prepunoj sali Novosadskog pozorišta, novinar i poznati muzički hroničar iz Novog Sada, Vitomir Simurdić najavio je „veče džeza u sprezi sa evropskim prestonicama kulture, bivšim i budućim.“

Festival je potom otvorio svojim nastupom bend GROSSMÜTTERCHEN HATZ & KLOK iz Sankt Peltena, austrijskog grada – kandidata za titulu prestonice (2024), sa karakterističnim krhkim, balkanskim zvukom na srednjeevropski način. Njihov nastup novosadska publika pozdravila je burnim odobravanjem i aplauzima.

Lepo je primljen i TRIO AFIUM iz Pečuja, kojima je u centru pažnje sving, ali sviraju i autorsku muziku sa malo elektronike i pop reinterpretacije, kao i KARAGEORGIEV KVARTET iz Plovdiva, buduće Evropske prestonice kulture 2019. godine.

Na kraju, publika je imala priliku da uživa u Džem SEŠN- House Band-a, kada su nastupili Igor Molnar, bas, Vojislav Savkov, saksofon, Filip Čapo i Nenad Kojić, bubnjevi.

Saradnja Kulturnog centra Novog Sada i Fondacije „Novi Sad 2021″ ogleda se u edukativno-afirmativnom pristupu, internacionalizaciji i promociji mladih novosadskih muzičara i njihovih kolega iz drugih Evropskih prestonica kulture.

To je ujedno i način da se istakne neophodnost i važnost saradnje Fondacije sa institucijama kulture i doprinos u podizanju kapaciteta tih institucija kroz programsko osnaživanje i izgrađivanje publike.

Pored toga, za Fondaciju je od izuzetne važnosti i stvaranje mogućnosti za afirmaciju i promociju mladih umetnika na svim poljima, pa i na polju muzike.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja