Дан џеза европских престоница културе, 15 новембра у Новосадском позоришту – Újvidéki Színház

16/11/2017

Дан џеза европских престоница културе

 

Даном џеза у среду, 15. новембра 2017. године, у Новосадском позоришту – Újvidéki Színház, почео је 19. Новосадски џез фестивал, који ће трајати до 18. новембра. Фестивал се организује у сарадњи Културног центра Новог Сада са фондацијом „ Нови Сад 2021“.

На Дану џеза, у склопу главног програма, наступили су бендови из европских престоница културе: TRIO AFIUM из Печуја, некадашње Европске престонице културе (2010), KARAGEORGIEV KVARTET из Пловдива, будуће Европске престонице културе (2019) и GROSSMÜTTERCHEN HATZ & KLOK из Санкт Пелтена, аустријског града – кандидата за титулу престонице (2024).

У  препуној сали Новосадског позоришта, новинар и познати музички хроничар из Новог Сада, Витомир Симурдић најавио је „вече џеза у спрези са европским престоницама културе, бившим и будућим.“

Фестивал је потом отворио својим наступом бенд GROSSMÜTTERCHEN HATZ & KLOK из Санкт Пелтена, аустријског града – кандидата за титулу престонице (2024), са карактеристичним крхким, балканским звуком на средњеевропски начин. Њихов наступ новосадска публика поздравила је бурним одобравањем и аплаузима.

Лепо је примљен и TRIO AFIUM из Печуја, којима је у центру пажње свинг, али свирају и ауторску музику са мало електронике и поп реинтерпретације, као и KARAGEORGIEV KVARTET из Пловдива, будуће Европске престонице културе 2019. године.

На крају, публика је имала прилику да ужива у Џем СЕШН- House Band, када су наступили Игор Молнар, бас, Војислав Савков, саксофон, Филип Чапо и Ненад Којић, бубњеви.

Сарадња Културног центра Новог Сада и Фондације „Нови Сад 2021″ огледа се у едукативно-афирмативном приступу, интернационализацији и промоцији младих новосадских музичара и њихових колега из других Европских престоница културе.

То је уједно и начин да се истакне неопходност и важност сарадње Фондације са институцијама културе и допринос у подизању капацитета тих институција кроз програмско оснаживање и изграђивање публике.

Поред тога, за Фондацију је од изузетне важности и стварање могућности за афирмацију и промоцију младих уметника на свим пољима, па и на пољу музике.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања