Дан домаћег филма у Културном центру Новог Сада

30/06/2014

Дан домаћег филма је програм посвећен промоцији домаћег филмског стваралаштва који се састоји од бесплатних пројекција документарних филмова чију је производњу помогао Филмски центар Србије. Дан домаћег филма одржаваће се једном месечно у 11 градова Србије и током 12 месеци биће представљено укупно 14 филмских остварења домаћих аутора. Филмови који ће бити приказани нису имали широку биоскопску дистрибуцију, а заслужују да буду виђени од стране што бројније публике. Након сваке пројекције, гледаоци ће имати прилику да разговарају са неким од чланова ауторског тима.

Дан домаћег филма је иницијатива коју је покренуо Филмски центар Србије у сарадњи са Филмкултуром, организацијом посвећеној едукацији у области аудиовизуелне културе и уметности, која за циљ има образовање и стимулацију критичког мишљења.

Дан домаћег филма одржаће се 03. јула у Културном центру Новог Сада са почетком у 19 часова, а филм који ће бити приказан је „Довиђења, како сте?“ Бориса Митића. Филм траје  52 минута.

 

Филм „Довиђења, како сте?“ је сатирична документарна бајка о једном јунаку нашег доба који је спреман да умре за оно у шта верује, али не верује више ни у шта, снимана четири године дуж 50.000 км споредних путева Србије и Републике Српске, уз нарацију Небојше Глоговца и афоризме Београдског афористичарског круга.

Борис Митић рођен је 1977. године у Лесковцу. Живео је на неколико континената, вратио се у Београд, радио пет година за највеће светске медије, док се није посветио породици, ауторским документарцима и малом фудбалу. Његова три филма, снимљена без претходног филмског образовања, приказана су на више од 150  фестивала широм света, била награђена 18 пута и емитована у преко 60 земаља. Предаје реал-политику документарног филма у Кини, Европи, Америци и на Блиском истоку, пише сатиричне колумне за ДОX и ПЛЕЈБОЈ и спрема нови петогодишњи документарац о Ништа.

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања