„ДАН ДОМАЋЕГ ФИЛМА“ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ НОВОГ САДА

14/03/2015

 

„Кавијар конекшн“ пред Новосађанима

dani domaceg filma

 

Филм „Кавијар конекшн“ Драгана Николића приказан је у Великој Сали Културног центра Новог Сада у оквиру манифесације “Дан домаћег филма“. Публику је поздравила продуценткиња Бојана Николић која је истакла да је филм сниман пуне три године, као и да је премијеру имао на најзначајнијем фестивалу документарних филмова у Амстердаму.

 

Филм је “рибарски рулет” који говори о браћи Пацов, двојици морунаша, и њиховом покушају да ухвате велику рибу која ће им донети лаку зараду и прилику да промене свој живот. Једна риба може да их учини богатим, али вода вара, границе су релативне, а кавијар ретко има укус новца.

-Документарни филм је тренутно врло популаран због уверљивости коју нуди, али због разноврсности изазовнији је за снимање. Гледаоце овакви филмови интересују због  увида у другу стварност, или чак сличности са њиховим животом, па ту долази до поистовећивања и преиспитивања- рекла је Николићева.

Драган Николић је редитељ, сниматељ и сценариста документарних филмова “Погребник” (2013), “Кавијар конекшн” (2008) и “Национални парк” (2006), сва три премијерно приказана на значајном фестивалу ИДФА у Амстердаму. Осим тога, Николић је ко-аутор филма “Бежи зеко, бежи” (2003) који је освојио прву награду на Канском филмском фестивалу у категорији „Синефондејшн“. У позоришним круговима Драган Николић је познатији као афирмисани  драмски писац комада “Трансилванија” који се већ седму сезону са великим успехом изводи на редовном репертоару Београдског драмског позоришта.

Манифестација „Дан домаћег филма“ је програм посвећен промоцији домаћег филмског стваралаштва који се састоји од бесплатних пројекција документарних филмова чију је производњу помогао Филмски центар Србије. „Дан домаћег филма“ одржава се једном месечно у 11 градова Србије и током 12 месеци се  представља укупно 14 филмских остварења домаћих аутора. Филмови који се приказују нису имали широку биоскопску дистрибуцију, а заслужују да их шира публика види.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=GeZG0klraiE[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања