„Дан домаћег филма“ у Културном центру Новог Сада

03/10/2014

Поводом „Дана домаћег филма“, у Великој сали Културног центра Новог Сада приказана су три краткометражна документарна филма: „Тачка прекида“, „Сумње и тајне“ и „Yуго, кратка биографија“. Пројекцијама су присуствовали редитељи Желимир Гвардиол, Игор Тохољ и Мина Ђукић, као и филмска критичарка Невена Матовић.

„Дан домаћег филма“ је пројекат посвећен промоцији домаћег филмског стваралаштва, а чине га бесплатне пројекције документарних филмова, чију производњу је помогао Филмски центар Србије. Један од приказаних, „Тачка прекида“, говори о херојима из стварног живота, који се у свакодневном послу суочавају са могућношћу да одузму нечији живот, без праве шансе да реагују, након чега су тешко способни да живе без горког осећаја кривице. Приказује дубоке трауме које погађају машиновође, настале услед свакодневних несрећа у којима страдају људи на шинама.. Невена Матовић,  новинарка, филмска критичарка и сарадница на филму „Тачка прекида“, рекла је да га је било врло тешко снимити, јер је права истина скривена од очију јавности.

Железница се труди да о оваквим стварима које смо ми успели да откријемо и прикажемо, не говори. Истраживање је било дуготрајно и мукотрпно, али кад смо наишли на праве људе, било је много лакше доћи до релевантних информација. Рађено је такозвано герилско снимање, јер нисмо имали дозволу од железнице за снимање. Захваљујући спретности аутора, успели смо да забележимо све оно што смо замислили, а такво снимање дало је посебну ноту делу“ – рекла је Матовић.

Аутор филма, Игор Тахољ, филмску каријеру започео је као члан  два најзначајнија филмска клуба у бившој Југославији – Кино кулубу „ДОБ“ и „Академском филмском центру“. Као редитељ, продуцент, сценариста и монтажер, радио је на више од 30 документарних, кратких играних и експерименталних филмова, који су приказани и награђивани на фестивалима и ретроспективама у земљи и иностранству. Када је реч о филму „Тачка прекида“, каже да је начин снимања дао посебну драж, што се одразило и на сам филм.

„Пре снимања претходило је истраживање и један дуготрајан процес саживљавања са темом. Постоје случајеви ка да се документаристи дужи период баве одређеном темом и јунацима, почну да живе са њима, бораве у истом простору, постају део њиховог окружења и тада престају да се обазиру на њих. На тај начин добија се најприроднији документаризам који извире из самог живота“ – рекао је Тахољ

„Дан домаћег филма“ одржава се једном месечно у 11 градова у Србији и током 12 месеци представља се укупно 14 филмских остварења домаћих аутора. Ови филмови нису имали широку биоскопску дистрибуцију, а заслужују да буду виђени од стране бројне публике. Након сваке пројекције, гледаоци имају прилику да разговарају са неким од чланова ауторског тима. Овај пројекат је иницирао и покренуо „Филмски центар Србије!“ у сарадњи са „Филмкултуром“. Пројекат је посвећен едукацији у области аудиовизуелне културе и уметности, која за циљ има образовање и стимулацију критичког мишљења.

 

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=n7m5KvG1qLg[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=fu4zJfieuyA[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=hUFxja5wMnk[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Ce6plZN7Asg[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања