Dan domaćeg filma 7. maj

07/05/2015

DAN DOMAĆEG FILMA

Drugi susret

Srbija, 95 min., Režija: Željko Mirković

19:00

Film «Drugi susret» govori događaju iza kojeg stoje dva glavna aktera: pilot američke vojske i „nevidljivog“ aviona F117 Dale Zelko i raketaš koji je komandovao jedinicom koja ga je oborila – Zoltan Dani.

U dvema zaraćenim armijama, radeći svoj posao, nijedan od njih dvojice nije ni znao da je američki pilot jugoslovenskog porekla, a jugoslovenski raketaš mađarskog.

Posle 12 godina od ovog događaja dvojica junaka rešila su da se vide i upoznaju, te Dale Zelko dolazi u Srbiju da upozna Zoltana Danija i obiđe mesto na kome je njegov avion pao pre 12 godina.

Film prati ponovni susret bivšeg američkog pilota i bivšeg jugoslovenskog raketaša.

GOST PROJEKCIJE – ZOLTAN DANI

21:00

ENKLAVA

Srbija / Nemačka, 2014, 92 min. Režija: Goran Radovanović

Uloge: Filip Šubarić, Denis Murić, Nebojša Glogovac

Nenad, desetogodišnji dečak iz srpske enklave na Kosovu, da bi sahranio dedu mora da zađe iza neprijateljskih linija u ratom duboko podeljenom Kosovu. I tamo nalazi prijatelja…

Glavna tema filma Enklava je život Srba u malim izolovanim zajednicama – enklavama na Kosovu i Metohiji. Ove zajednice su jedine takve u Evropi, a pripadnici policije Ujedinjenih nacija i Evropske unije neophodni su da bi očuvali ove teritorije. Primorani na život bez slobode, ograničeni skučenim prostorom, Srbi koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji egzistiraju u veoma teškim, getoiziranim uslovima. Glavni glumci, pored Nebojše Glogovca, Anice Dobre, Nenada Jezdića i Miodraga Krivokapića, su i četiri dečaka sa Kosova i Metohije. Kroz prizmu odrastanja dečaka u specifičnim uslovima posle pogroma, marta 2004. godine, kroz njihov odnos i dramu koju preživljavaju lako se uviđaju i osećaju osnovne ideje filma. Osobine pokojanja, oprosta i ljubavi upečatljivo se prepoznaju i osećaju u porukama koje Enklava nosi u sebi. Pomenuti film kroz decu govori šta je suština života i koji su neiskvareni i jedini ispravni načini rešavanja problema i konflikata.

Film koji se ne zaboravlja.

Cena ulaznice (za film Enklava) 300 dinara, a za Drugi susret je ulaz besplatan

Biletarnica radi od 18:30 časova

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja