Дан домаћег филма 7. мај

07/05/2015

ДАН ДОМАЋЕГ ФИЛМА

Други сусрет

Србија, 95 мин., Режија: Жељко Мирковић

19:00

Филм «Други сусрет» говори догађају иза којег стоје два главна актера: пилот америчке војске и „невидљивог“ авиона Ф117 Дале Зелко и ракеташ који је командовао јединицом која га је оборила – Золтан Дани.

У двема зараћеним армијама, радећи свој посао, ниједан од њих двојице није ни знао да је амерички пилот југословенског порекла, а југословенски ракеташ мађарског.

После 12 година од овог догађаја двојица јунака решила су да се виде и упознају, те Дале Зелко долази у Србију да упозна Золтана Данија и обиђе место на коме је његов авион пао пре 12 година.

Филм прати поновни сусрет бившег америчког пилота и бившег југословенског ракеташа.

ГОСТ ПРОЈЕКЦИЈЕ – ЗОЛТАН ДАНИ

21:00

ЕНКЛАВА

Србија / Немачка, 2014, 92 мин. Режија: Горан Радовановић

Улоге: Филип Шубарић, Денис Мурић, Небојша Глоговац

Ненад, десетогодишњи дечак из српске енклаве на Косову, да би сахранио деду мора да зађе иза непријатељских линија у ратом дубоко подељеном Косову. И тамо налази пријатеља…

Главна тема филма Енклава је живот Срба у малим изолованим заједницама – енклавама на Косову и Метохији. Ове заједнице су једине такве у Европи, а припадници полиције Уједињених нација и Европске уније неопходни су да би очували ове територије. Приморани на живот без слободе, ограничени скученим простором, Срби који су остали да живе на Косову и Метохији егзистирају у веома тешким, гетоизираним условима. Главни глумци, поред Небојше Глоговца, Анице Добре, Ненада Јездића и Миодрага Кривокапића, су и четири дечака са Косова и Метохије. Кроз призму одрастања дечака у специфичним условима после погрома, марта 2004. године, кроз њихов однос и драму коју преживљавају лако се увиђају и осећају основне идеје филма. Особине покојања, опроста и љубави упечатљиво се препознају и осећају у порукама које Енклава носи у себи. Поменути филм кроз децу говори шта је суштина живота и који су неискварени и једини исправни начини решавања проблема и конфликата.

Филм који се не заборавља.

Цена улазнице (за филм Енклава) 300 динара, а за Други сусрет је улаз бесплатан

Билетарница ради од 18:30 часова

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања