Даме свирају џез и Новосадски градитељи гитара

08/11/2016

У оквиру пратећег програма 18. Новосадског џез фестивала у среду 9. новембра са почетком у 20 часова у Клубу “Трибина младих” КЦНС биће одржан концерт New Spark Jazz Orchestra .

New Spark Jazz Orchestra представља куриозитет на регионалној музичкој сцени: професионалне музичарке и композиторке из Србије, Македоније и Црне Горе учествују у женском оркестру који свира свежу импровизовану, забавну нову ауторску музику.
У питању је иновативан уметнички програм са циљем повећања учешча жена музичара и композитора на регионалној џез сцени и побољшања професионалне могућности жена музичара кроз јачање њиховог капацитета и едукацију, чиме се промовише и видљивост жена уметница-музичких професионалаца. Већина учесница никада пре овог пројекта није свирала џез, али кроз едукативне резиденционе програме и турнеје, стекле су основне вештине и искруство, како би можда започеле нови облик музичког изражаја у својој каријери.

Јасна Јовићевић, саксофон, бенд лидер, композитор аранжер
Бруна Матијевић, флаута, Црна Гора • Маја Грујошка, бас гитара, Македонија
Габриелла Бенак, виолина, Србија • Анета Санев, глас, композиција Македонија
Фанни Поса, хорна, Србија • Ивана Гаврилова, бубњеви, Македонија
Милица Свирац, виолончело, Србија • Габриела Косо, фагот, Србија
Марија Шумарац, тромбон, Србија • Сандра Дропо Рамаји, алт саксофон, Србија
Невена Мартиновић, виолина, Србија• Елена Цадиковска, удараљке, Македонија
Гости:
Тони Китановски, гитара, Македонија • Антоине Симони, бас гитара, Француска

Пројекат финансира Balkan Arts and Culture Fund – BAC.

У склопу Новосадског џез фестивала, од 9. до 12. новембра, у холу Српског народног позоришта одржаће се прва презентација ентузијазма, креације, знања, уметничке инвенције и доброг занатства у склопу изложбе „Новосадски градитељи гитара“. Изложбу ће отворити др Момчило Бајац, бас гитариста и програмски директор пројекта “Нови Сад 2021” и Богомир Мијатовић, музички критичар у среду 9. новембра у 19 часова.
Прошла је цела декада како „SMS Music doo – Kawai klaviri Srbija“ сарађује са десетак већ изузетних мајстора из нашег града. Знање и умешност по први пут биће доступни широј публици. Јавности ће бити представљене уникатне и изузетно грађене електричне гитаре, обележје поп и роцк музике друге половине 20. века са снажним утицајем на звук популарне, експерименталне, али и традиционалне музике северно-америчког континента са почетка 21. века. Идеја коју у сарадњи са одличним градитељима инструмената спроводи СМС Мусиц доо из Новог Сада, чланица Европске асоцијације „The Music Alliance“заступљене у 26 земаља а у сарадњи са „Boston guitar parts“, је, да се продукција уникатних гитара потпомогне, интезивира и склопи уговор о извозу са једном од великих дистрибутерских кућа у Европи.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања