Dah Marseja u Novom Sadu

30/01/2014

 

Kulturni centar Novog Sada, u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji, u paviljonu zgrade Rektorata Novosadskog univerziteta, predstavio je izložbu fotografija Žana Kristofa Bešea “Marsej, rodni grad”. Izložbu je otvorio ateše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji,  Filip le Moan, koji je rekao da je lepo što Novi Sad počinje godinu ovakvim kulturnim događajem, jer  i sam predstavlja važno kulturološko mesto.

„Hvala gospodinu Fajgelju i hvala Univerzitetu u Novom Sadu što su nas ugostili i priredili izložbu na ovako lepom mestu. Postojanje Francuskog instituta Srbije u Novom Sadu pokazuje dve stvari: spremnost Instituta da izađe iz okvira prestonice i bude prisutan u drugim gradovima, kao i to da je Novi Sad izuzetno važno kulturološko mesto u Srbiji, i zbog toga je za nas vrlo bitno da budemo ovde. Marsej, zajedno sa Košicom u Slovačkoj, bio je jedan od dve prestonice kulture u 2013. godini. Tu titulu je čekao dugo, jer je to jedan proces koji iziskuje dosta priprema. Taj proces za nas je bio važan iz dva razloga:  Marsej je sada drugi grad po važnosti u Francuskoj, zbog svoje luke koja se otvara na Mediteranu, ali i zbog toga što je oduvek bio grad sa izuzetnom mešavinom kultura, zbog čega je jedinstven u Francuskoj. Ovom izložbom u gradskom Institutu u Srbiji, smo i obeležili proglašenje titule Evrospke prestonice kulture koju je poneo Marsej“, rekao je Filip le Moan, rekavši da je ova izložba samo jedan u nizu događaja koje će Francuski institut, koji u septembru slavi 10. godina postojanja u našoj zemlji, organizovati u Novom Sadu.

Mnogobrojnim posetiocima obratio se i direktor Kulturnog centra Novog Sada, dr Andrej Fajgelj, koji se zahvalio Filipu le Moanu, atešeu za kulturu Francuskog instituta u Srbiji, i rekao da je partnerstvo između ove dve kulturne institucije od izuzetne važnosti. Fajgelj je, iz tog razloga, Le Moanu ponudio afirmaciju frankofunine populacije u Novom Sadu i Srbiji.

“Marsej je prošle godine poneo titulu Evropske prestonice kulture, a Novi Sad ove godine podnosi kandidaturu za nju i nadam se da će je 2020. godine i dobiti. Osim građenja mosta između dva grada i dve kulture, ova izložba  je takođe važna, jer može da doprinese širenju kulture koja zrači svojom lepotom. Nama je izuzetno stalo do promocije francuske kulture, iako frankufona populacija u našoj zemlji nije brojna, pa se zbog toga ponekad oseća zapostavljenom.  Kao što Marsej ima Sredozemno more, tako mi ovde imamo naše more, Dunav. Zahvaljujem se Univerzitetu Novog Sada, gospodinu Veskoviću i gospodinu Sekuliću što su nam omogućili korišćenje ove prelepe sale na Dunavu.“- rekao je Fagelj, dodavši da je novosadski Kulturni centar u saradnji sa Francuskim institutom sa velikim zadovoljstvom organizovao ovu izložbu koja opisuje Marsej.

Da se Novi Sad ozbiljno bori da 2020. godine postane Evropska prestonica kulture, objasnio je  Darko Polić, član koordinacionog tima za EPK. On je posetiocima izložbe pojasnio da su u evropskim gradovima i ranije postojale intenzivne privredne, društvene i kulturološke aktivnosti, ali da u 21. veku, kulturno nasleđe predstavlja najjači adut. Polić je dodao da Novi Sad treba da opravda epitet „Srpska Atina“,  i da uz pomoć, ne samo svog nasleđa, već i novih potencijala, postane dostajan kandidat za EPK. On se zahvalio novosadskom Kulturnom centru, koji ulaže velike napore u sve pripreme za podnošenje kandidature za Evropsku prestonicu kulture.

Izložba „Marsej, moj rodni grad“, u optimističnom svetlu otkriva jednostavni duh i svakodnevni život u ovom neobičnom gradu. Sa jedne strane, fotografije prikazuju hedonizam koji je zastupljen u Marseju, a sa druge težinu koju život u ovom gradu nosi sa sobom. Autor za svoj grad kaže da je senzualan, rezervisan, topao i hladan, vulgaran i razdragan, razmetljiv i skriven, što je svakako uspeo da prikaže na fotografijama.

Izložba „Marsej, moj rodni grad“,  otvorena je svadi dan, osim nedelje, od 14 do 20 časova do 11. februara.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=DFyBNIaGYjE[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=0OujDdWdAEg[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=4IGK2BHRkoA[/youtube]

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja