Дах Марсеја у Новом Саду

30/01/2014

 

Културни центар Новог Сада, у сарадњи са Француским институтом у Србији, у павиљону зграде Ректората Новосадског универзитета, представио је изложбу фотографија Жанa Кристофa Бешеа “Марсеј, родни град”. Изложбу је отворио атеше за културу Француског института у Србији,  Филип ле Моан, који је рекао да је лепо што Нови Сад почиње годину оваквим културним догађајем, јер  и сам представља важно културолошко место.

„Хвала господину Фајгељу и хвала Универзитету у Новом Саду што су нас угостили и приредили изложбу на овако лепом месту. Постојање Француског института Србије у Новом Саду показује две ствари: спремност Института да изађе из оквира престонице и буде присутан у другим градовима, као и то да је Нови Сад изузетно важно културолошко место у Србији, и због тога је за нас врло битно да будемо овде. Марсеј, заједно са Кошицом у Словачкој, био је један од две престонице културе у 2013. години. Ту титулу је чекао дуго, јер је то један процес који изискује доста припрема. Тај процес за нас је био важан из два разлога:  Марсеј је сада други град по важности у Француској, због своје луке која се отвара на Медитерану, али и због тога што је одувек био град са изузетном мешавином култура, због чега је јединствен у Француској. Овом изложбом у градском Институту у Србији, смо и обележили проглашење титуле Евроспке престонице културе коју је понео Марсеј“, рекао је Филип ле Моан, рекавши да је ова изложба само један у низу догађаја које ће Француски институт, који у септембру слави 10. година постојања у нашој земљи, организовати у Новом Саду.

Многобројним посетиоцима обратио се и директор Културног центра Новог Сада, др Андреј Фајгељ, који се захвалио Филипу ле Моану, атешеу за културу Француског института у Србији, и рекао да је партнерство између ове две културне институције од изузетне важности. Фајгељ је, из тог разлога, Ле Моану понудио афирмацију франкофунине популације у Новом Саду и Србији.

“Марсеј је прошле године понео титулу Европске престонице културе, а Нови Сад ове године подноси кандидатуру за њу и надам се да ће је 2020. године и добити. Осим грађења моста између два града и две културе, ова изложба  је такође важна, јер може да допринесе ширењу културе која зрачи својом лепотом. Нама је изузетно стало до промоције француске културе, иако франкуфона популација у нашој земљи није бројна, па се због тога понекад осећа запостављеном.  Као што Марсеј има Средоземно море, тако ми овде имамо наше море, Дунав. Захваљујем се Универзитету Новог Сада, господину Весковићу и господину Секулићу што су нам омогућили коришћење ове прелепе сале на Дунаву.“- рекао је Фагељ, додавши да је новосадски Културни центар у сарадњи са Француским институтом са великим задовољством организовао ову изложбу која описује Марсеј.

Да се Нови Сад озбиљно бори да 2020. године постане Европска престоница културе, објаснио је  Дарко Полић, члан координационог тима за ЕПК. Он је посетиоцима изложбе појаснио да су у европским градовима и раније постојале интензивне привредне, друштвене и културолошке активности, али да у 21. веку, културно наслеђе представља најјачи адут. Полић је додао да Нови Сад треба да оправда епитет „Српска Атина“,  и да уз помоћ, не само свог наслеђа, већ и нових потенцијала, постане достајан кандидат за ЕПК. Он се захвалио новосадском Културном центру, који улаже велике напоре у све припреме за подношење кандидатуре за Европску прeстоницу културе.

Изложба „Марсеј, мој родни град“, у оптимистичном светлу открива једноставни дух и свакодневни живот у овом необичном граду. Са једне стране, фотографије приказују хедонизам који је заступљен у Марсеју, а са друге тежину коју живот у овом граду носи са собом. Аутор за свој град каже да је сензуалан, резервисан, топао и хладан, вулгаран и раздраган, разметљив и скривен, што је свакако успео да прикаже на фотографијама.

Изложба „Марсеј, мој родни град“,  отворена је свади дан, осим недеље, од 14 до 20 часова до 11. фебруара.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=DFyBNIaGYjE[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=0OujDdWdAEg[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=4IGK2BHRkoA[/youtube]

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања