ЧУВЕНИ ПЕТЕР ХАНДКЕ СТИЖЕ НА „ПРОЗЕФЕСТ“!

28/03/2017

ПИСЦУ ПЕТЕРУ ХАНДКЕУ – МЕЂУНАРОДНА КЊИЖЕВНА НАГРАДА „МИЛОВАН ВИДАКОВИЋ“

           Прва конференција за медије поводом 11. међународног фестивала прозе Просефест“а, организована је у уторак 28. марта, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Тим поводом, присутнима су се обратили : Бојан Панаотовић, директор Културног центра Новог Сада, Недељко Мамула, уредник фестивала и Ненад Шапоња, председник Организационог одбора фестивала.

Ове године, фестивал “Просефест“ ће се одржати у Културном центру Новог Сада од 18. до 22. априла. Првог дана фестивала, аустријском књижевнику Петеру Хандкеу биће уручена међународна књижевна награда „Милован Видаковић“. Награда носи име зачетника српског романа Милована Видаковића (1780 – 1841) Досадашњи добитници награде су: Алберто Мангел, Ђерђ Конрад, Клаудио Магрис, Давид Гросман, Слободан Тишма, Давид Албахари, Милисав Савић, Јевгениј Водолазкин, Гиљермо Мартинес, Марио Варгас Љоса и Орхан Памук.

Бојан Панаотовић, директор Културног центра, изразио је задовољство што је Културни центар Новог Сада домаћин фестивала који окупља домаћу и светску књижевну елиту. Напомињући да је читање основа напретка и упућујући апел младим генерацијама да књигу доживљавају заиста као најбољег пријатеља, директор Панаотовић нагласио је да “Просефест“ шаље основну поруку, а то је – љубав према књизи. – У нашем друштву, на жалост та тенденција није довољно изражена. Све док су у неком друштву Ким Кардашијан или Сораја   утицајније од Буковског или Орвела, то друштво није здраво. На нама је да се боримо против тих „бактерија“, да јачамо имунитет читањем – поручио је Панаотовић.

 Председник Организационог одбора фестивала чији мото је „Заузми позу- читај прозу“, Ненад Шапоња, истакао је да је Међународни фестивал прозе ушао у другу декаду постојања, што је, како је оценио – добра вест за Нови Сад. – Из године у годину „Просефест“ оставља трајан печат Новом Саду, печат какав и приличи европској престоници културе – рекао је Шапоња уз напомену да је Трибина младих КЦНС-а увек била важно место за љубитеље писане речи.

 Уредник фестивала Недељко Мамула подсетио је да је минулих година на овом фестивалу гостовало 90 писаца, од којих је половина из иностранства. Од 45 домаћих гостујућих писаца, њих 15 су добитници НИН-ове награде. Мамула је такође рекао да ће осим Хандкеа, овогодишњег лауреата награде „Милован Видаковић“, гости на 11-том “Просефесту“ бити и : Луиса Валенсуела (Аргентина), Слободан Шнајдер(Хрватска), Сантјаго Ронкаљоло(Перу), Бранко Анђић(Аргентина), Драго Кекановић (Хрватска), Мирко Демић (Србија) и Жарко Радаковић (Немачка)који је са немачког на српски језик превео 25 књига Петера Хандкеа.

     По завршетку конференције за новинаре, ученицима три новосадске гимназије („Ј. Ј. Змај“, „Светозар Марковић“ и „Исидора Секулић“) подељене су књиге писаца – учесника „Просефест-а“. Овај  међународни фестивал прозног стваралаштва, основан је с намером да се књижевност врати својим коренима, тачније живом и непосредном контакту аутора са читалачком публиком. Због тога, током трајања фестивала, еминентни домаћи и страни писци читају у јавном простору своја дела (Културни центар Новог Сада), разговарају са публиком, али и одлазе у институције где се књижевност програмски изучава (гимназије, факултети…) и воде дијалог са ђацима.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања