ČUVENI FOTOGRAF EDVARD KITING NA TRIBINI MLADIH

22/12/2014

Dobitnik „Pulicera“ oduševio kolege i ljubitelje fotografije

 

Veoma zanimljivo i vrlo posećeno predavanje čuvenog američkog fotografa, dobitnika „Pulicerove nagrade“, Edvarda Kitinga održano je na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada na kome je Kiting, pred mnogobrojnim kolegama i ljubiteljima fotografije, pričao o svojim iskustvima i projektima koje je radio.

Kiting je publici govorio kako je, zapravo, napravio brilijantnu kolekciju fotografija 11. septembra 2001. godine kada se dogodila tragedija u kulama bliznakinjama Svetskog trgovačkog centra u Njujorku, uz slajdove je pričao i o svom velikom projektu fotografisanja ljudi i mesta špartajući nadaleko čuvenim „Rutom 66“, osvrnuo se na početke bavljenja novinarstvom, i odgovarao na pitanja znatiželjne publike.
-Počeo sam da se bavim fotografijom još 1981. godine, kada je najaktuelnija bila crno-bela fotografija. U to vreme studirao sam književnost na Univerzitetu „Kolumbija“, i baš tada sam dobio ček u vezi povraćaja novca od poreza, pa sam odlučio da se sa tim parama počastim i kupim foto aparat. Otišao sam na Menhetn, kupio aparat, izašao iz prodavnice i u tom trenutku doživeo „buđenje“. Tada sam znao da ću se fotografijom baviti celog života. U roku od dva dana odlučio sam da ću narednih deset godina da fotografišem od jutra do mraka, pa ćemo posle videti šta i kako. Nakon tačno deset godina i četiri meseca zaposlio sam se kao stalni fotograf za „Njujork tajms“, i narednih 12 godina fotografisao sam mnogobrojna dešavanja, lokalna i globalna- rekao je između ostalog Kiting.

Predavanje Kitinga je ujedno bio i početak saradnje novosadskih fotografskih organizacija sa Beogradskim festivalom fotografije, koji povezuje institucije i pojedince iz različitih sfera kulturnog, obrazovnog i umetničkog delovanja.
Budućom saradnjom Foto asocijacije Vojvodine i Fotografskog kluba „Vojvodina“ sa Beogradskim centrom za razvoj fotografije, otvaraju se mogućnosti da najznačajnije izložbe i predavači koji gostuju u Beogradu, odmah potom svoje radove i predavanja predstave i u Novom Sadu.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja