ЧУВЕНИ ФОТОГРАФ ЕДВАРД КИТИНГ НА ТРИБИНИ МЛАДИХ

22/12/2014

Добитник „Пулицера“ одушевио колеге и љубитеље фотографије

 

Веома занимљиво и врло посећено предавање чувеног америчког фотографа, добитника „Пулицерове награде“, Едварда Китинга одржано је на Трибини младих Културног центра Новог Сада на коме је Китинг, пред многобројним колегама и љубитељима фотографије, причао о својим искуствима и пројектима које је радио.

Китинг је публици говорио како је, заправо, направио брилијантну колекцију фотографија 11. септембра 2001. године када се догодила трагедија у кулама близнакињама Светског трговачког центра у Њујорку, уз слајдове је причао и о свом великом пројекту фотографисања људи и места шпартајући надалеко чувеним „Рутом 66“, осврнуо се на почетке бављења новинарством, и одговарао на питања знатижељне публике.
-Почео сам да се бавим фотографијом још 1981. године, када је најактуелнија била црно-бела фотографија. У то време студирао сам књижевност на Универзитету „Колумбија“, и баш тада сам добио чек у вези повраћаја новца од пореза, па сам одлучио да се са тим парама почастим и купим фото апарат. Отишао сам на Менхетн, купио апарат, изашао из продавнице и у том тренутку доживео „буђење“. Тада сам знао да ћу се фотографијом бавити целог живота. У року од два дана одлучио сам да ћу наредних десет година да фотографишем од јутра до мрака, па ћемо после видети шта и како. Након тачно десет година и четири месеца запослио сам се као стални фотограф за „Њујорк тајмс“, и наредних 12 година фотографисао сам многобројна дешавања, локална и глобална- рекао је између осталог Китинг.

Предавање Китинга је уједно био и почетак сарадње новосадских фотографских организација са Београдским фестивалом фотографије, који повезује институције и појединце из различитих сфера културног, образовног и уметничког деловања.
Будућом сарадњом Фото асоцијације Војводине и Фотографског клуба „Војводина“ са Београдским центром за развој фотографије, отварају се могућности да најзначајније изложбе и предавачи који гостују у Београду, одмах потом своје радове и предавања представе и у Новом Саду.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања