„Чувари кућног прага“ – Изложба сликарке Весне Марковић

30/09/2014

„Ово је циклус којим се бавим последњих 15 година. Директну инспирацију црпим из народног стваралаштва, и приказујем је на неки модернији начин. Као сликар лирске апстракције, ипак уводим и елементе које представљају нашу земљу. Намерно сам користила знакове које можемо видети на пиротским ћилимима. На неколико слика може да се види и дрво живота, које је препуно симбола“, рекла је ауторка  Весна Марковић на отварању изложбе слика под називом „Чувари кућног прага“ у Ликовном салону новосадског Културног центра.

Паралелно са актуелним тенденцијама савремених ликовних пракси, ауторка успоставља нову визуелну парадигму са старим, детерминишући померање визура. Уметница Весна Марковић, својим делима потврђује да је могуће артикулисано неговати лични поетски и животни став који је изграђен класичним ликовним језиком. На сликама „Чувари кућног прага“ дискретно укомпоновани симболи се јављају као носиоци одређених порука. На осталим сликама, уметница доследном редукцијом наративних елемената, гради имагинарне пределе у којима над дескриптивним превагну симболичко асоцијативни односи.

Весна Марковић рођена је у Београду где је дипломирала и магистрирала на Факултету ликовних уметности у класи професора Стојана Ћелића. Имала је више од 30 самосталних изложби, а добитница је неколико награда и признања. Живи и ради у Београду, као истакнута уметница. Њена изложба отворена је до 10. Октобра у Локовном салону КЦНС-а.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=J7wrpK7-KKM[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања