Ciklus „Ponovo sa vama“ – koncert Teodore Drozdik Popović, mecosoprana i pijaniste Federika Moskera Martineza

02/04/2017

U okviru ciklusa Ponovo sa vama, koncert  Teodore Drozdik Popović, mecosoprana i pijaniste Federika Moskera Martineza biće održan u četvrtak 6. aprila u Svečanoj sali Gradske kuće sa početkom u 20 časova. Ulaz je slobodan. Dobro došli!

 

P R O G R A M

Teodora Drozdik Popović, mecosopran

Federico Mosquera Martínez, klavir

Manuel de Falja (1876-1946): Siete canciones populares españolas

El paño moruno

Seguidilla murciana

Asturiana

Jota

Nana

Canción

Polo

Moris Ravel  (1875-1937): Cinq mélodies populaires grecque

Chanson de la mariée

Là-bas, vers l’église

Quel galant m’est comparable

Chanson des cueilleuses de lentisques

Tout gai!

Federiko Moskera Martinez (1986-): Deux chansons françaises

Recitative

Le pont Mirbeau

Fransis Pulank (1899-1963): Les chemins de l’amour FP 106

P. I. Čajkovski (1840-1893): Uspavanka,  Op. 16, No. 5

Kao da sam polju travka bila, Op. 47, No. 7

Po danu li, u tišini noći, Op. 47 No. 11

S. Rahmanjinov (1873-1943): SaN,  Op. 8 No. 5

Ne pevaj lepotice, Op.4 No. 4

Prolećne vode, Op. 14 No. 11

A. Verstovski  (1799-1862): Stari muž

Teodora Drozdik Popović, mecosopran iz Srbije, odrasla je u Novom Sadu, u porodici muzičara. Solističke nastupe je imala od rane mladosti u okviru kojih je pevala, recitovala i svirala klavir u brojnim prilikama kao što su takmičenja, muzički festivali, televizijski programi, te se  tako  rodila ljubav prema muzici i izvođenju. Pre nego što je počela da sledi svoje pevačke ambicije, studirala je Mađarski jezik i književost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, završila osnovne studije i stekla master diplomu. Tokom svoje poslednje godine studija, uzimala je časove klasičnog pevanja kod magistre Senke Nedeljković. Dve godine kasnije, Teodora upisala akademiju „Codarts“, u Roterdamu gde joj je mentor bila Carolyn Watkinson. Diplomirala je u martu 2016. u klasi Charlotte Riedijk. Trenutno je na prvoj godini master studija na Konzervatorijumu u Mastrihtu u klasi Axel Everaert. U maju 2014, pojavila se u glavnoj ulozi u Lenori, Listovoj melodrami, na festivalu „Operadagen Rotterdam”. Na istom festivalu 2015. nastupila je u velikoj dvorani „De Doelen Rotterdam” u ulozi Dardano u obradi opere Amadiđi G. F. Hendla. Osvojila je prvu nagradu među klasičnim pevačima na takmičenju „De Stem van Haarlem” 2015. godine. Takođe je bila i finalista takmičenja „ Prix d’Harmonie”, gde je održala svoj prvi solo recital uz pratnju Federica Mosquera Martíneza. Od tada njih dvoje redovno sarađuju. Ove godine u maju, održali su dva recitala u Briselu, u okviru serije koncerata mladih talenata „Young Talent“ pozorišta „„Brussels Operette Theater“. U septembru 2015, Teodora je nastupila u ulozi Elze u Faustu, operskom pastišu u produkciji Opere Go, a tu ulogu je dva puta izvela reprizno ove sezone. U novembru 2015, na međunarodnom pevačkom takmičenju „Vera Kovač Vitkai“ u Novom Sadu, osvojila je drugu nagradu. U januaru 2016. u Roterdamu, izvela je Berijove Narodne pesme sa ansamblom AKOM, pod vođstvom Roberta Beltrana Zavale. Učestvovala je na majstorskim časovima umetnika kao što su Damien Guillon, Roberta Alexander, Maria Acda, Renate Behle, Maria Riccarda Wesseling i Claron McFadden.

Federico Mosquera Martínez je rođen 1986. godine u Korunji (Španija), gradu gde je započeo svoje muzičko obrazovanje kada je imao devet godina. Godine 2007. upisao se na konzvervatorijum „Superior Conservatory of La Coruña”,  gde je diplomirao klavir 2010. godine sa najvišim ocenama. Od septembra 2009. do februara 2010. godine studirao je na krakovskoj akademiji „Akademia Muzyczna of Kraków” (Poljska ), kod maestra Andrzeja Pikula, u okviru programa Erasmus. Master diplomu je stekao  na umetničkom univerzitetu „ Codarts University of the Arts“ (Roterdam, Holandija) u junu 2013. godine, pod vođstvom profesora Jean-Bernarda Pommiera i Josea Nuñeza, kao stipendista prestižne fondacije „Pedro Barrié de la Maza”. Pored toga, uči klavir kod profesorke Mercedes Goicoa od 2000. godine, a kompoziciju je studirao kod kompozitora Antona Garcije Abrila  između 2005. i 2011. godine. Pohađao je i majstorske časove klavira čuvenih pijanista  i kompozitora (Julius Andrejevas, José Ramón Méndez, Lars Vogt i Kathryn Stott) i kompozitora (Albert Sardà, David del Puerto, Eduardo Soutullo, Hans Koolmees i Peter- Jan Wagemans, Albert Sardà, David del Puerto, Eduardo Soutullo, Hans Koolmees i Peter- Jan Wagemans).

Federico Mosquera je nastupao u koncertnim dvoranama kao što su Eutherpe Hall (Leon, Španija), Casa da Música (Porto, Portugal), Zeeuwse Concerzaal (Midelburg, Holandija) i Jurriaanse and Grote zaal of De Doelen (Roterdam, Holandija), između ostalih, i učestvovao je na značajnim festivalima kao što su Harmos Festival 2010, Festival Repeat 2011, The Hague Chamber Music Festival (2013), Gergiev Festival 2013, Piano duo Festival (2014) u Amsterdamu.

Njegove su kompozicije izvođene u Španiji, Portugalu, Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Italiji, Holandiji, Estoniji i Kini. Ističu se premijere kompozicija Concertino for String Orchestra (2010) sa filharmonijom „Galician Royal Philharmonic Orchestra” pod  dirigentskom palicom Maximina Zumalave, „Three Simphonic Movements“ (2012, koju je premijerno izveo orkestar „Galician Royal Philharmonic Orchestra” sa dirigentom Victorom Pablom Pérezom i „Concerto for bass clarinet“  (2013) koji je napisan za mladog klarinetistu Igora Urruchija, koji je i izveo kompoziciju, a u aranžmanu za mali duvački ansambl izveo ga je i renomirani bas klarinetista Henri Bok. Pored toga, ističe se i premijera kompozicije „Rituales y Sortilegios“ (2015), po porudžbini fondacije SGAE Foundation u izvođenju „Galician Symphonic Orchestra” pod dirigentskom palicom Dime Slobodeniouka i premijera kompozicije „Ignis et Terra“ (po porudžbini udruženja CNDMA ) u izvođenju kvinteta „Zoar Wind Quintet”.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja