Циклус ПАВИЉОН МУЗИКЕ: КОНЦЕРТ БОГДАНА ЂОРЂЕВИЋА

17/01/2017
Циклус  ПАВИЉОН МУЗИКЕ
Среда, 18. јануар 2017.
Градска кућа, свечана сала, у 20 сати
К О Н Ц Е Р Т
БОГДАН ЂОРЂЕВИЋ
клавир, соло
Добро дошли, улаз слободан!
ПРОГРАМ KОНЦЕРТА:
Сергеј РАХМАЊИНОВ (1873–1943)
Елегија оп. 3 бр. 1 es  –moll
Александар СKРЈАБИН (1872-1915)
Етида оп. 8 бр. 5 Е – dur
Фредерик ШОПЕН (1810-1849)
Полонеза оп. 44 fis – moll
Прелид оп. 45 cis – moll
Франц ЛИСТ (1811-1886)
Трансцендентална етида бр. 11 Des – dur „Вечерње хармоније“
Ноктурно бр. 3 As – dur „Љубавни снови“
Мађарска рапсодија бр. 6 Des – dur

 

Богдан Ђорђевић је млади пијаниста који је током школовања показао изразит развој, уз велико ангажовање и непрекинут професионални интерес. Такав однос му је и омогућио да постане добитних вредних награда и признања, која су му служила као даљи подстицај у раду. Богдан је изразито сценска личност, са великим звуком и одличном техником. Свира најтежа дела са пијанистичког репертоара и показује интерес за све стилске правце. Његово извођење је увек максимално ангажовано и лично, без резерве, уз чврсту концентрацију и сопствени угао гледања. Свакако је пред њим један дуг успешан пут развоја и овим најтоплије препоручујем Богдана Ђорђевића свима који би га могли на том путу подржати.

проф. Kемал Гекић, Академија уметности у Новом Саду 1998. године.

Многообразна делатност Богдана Ђорђевића као солисте, камерног музичара и педагога је оставила и оставља траг у више средина. Предан музици успео је да савлада широки репертоар из области солистичке, концертантне и камерне музике. Сложена дела пијанистичке литературе као што су  Соната h – moll Ф. Листа и Соната fis – moll Ј. Брамса, репрезентују Ђорђевићев зналачки избор и откривају уметничку многостраност у одабиру програма, на којем се налазе и композиције трансцеденталне виртуозности Токате Р. Шумана и  Листове парафразе на Увертиру Виљем Тел, које увек  изводи са сигурношћу и дозом индивидуалног приступа према музици уопште. На концертима исказује широку палету музичких, теханичких, изражајних али и естетских могућности и прохтева, коју публика већ препознаје на његовим јавним наступима.

проф. Рита Kинка, Академија уметности у Новом Саду 2006. године.

 

Богдан Ђорђевић је рођен 1977. године у Новом Саду. Био је студент у првој генерацији тзв. „нулте године“ – припремне класе Академије уметности у Новом Саду за изузетне таленте у класама проф. Kемала Гекића и проф. Јокут Михаиловић, код које је у јуну 1995. године ванредним напредовањем уписао редовне студије клавира. Kао студент IV године био је добитник стипендије Фонда Универзитета у Новом Саду за младе таленте и успешне студенте као једини студент са музичког одсека. Добитник је друге награде на Међународном такмичењу „Петар Kоњовић“ – Београд у категорији студената 1997. године. Дипломирао је 2000. године  на Академији уметности у Новом Саду у класи  проф. Kемала Гекића. Магистарске уметничке студије и специјалистичке уметничке студије завршио је у класи проф. Рите Kинке на Академији уметности у Новом Саду 2006. године. Одржао је преко 100 солистичких концерата и реситала, као и наступа са оркестром и камерним саставима у Новом Саду (KЦНС, Синагога, Студио М, Матица Српска, Градска кућа, СНП, Мултимедијални центар АУНС, Огранак САНУ, Спомен збирка Павла Бељанског, Музеј Војводине), у Београду (Задужбина Илије М. Kоларца, Павиљон „Цвијета Зузорић“, Галерија САНУ, Галерија Артгет, Центар лепих уметности – Гварнериус, Народна библиотека Србије, Библиотека града Београда, Музеј позоришне уметности Србије, Kућа краља Петра I, СKЦ, Миксер Хаус Савамала, Дом културе студентски град, Дечји културни центар), у Сомбору, Панчеву, Шапцу, Зрењанину, Вршцу, Лозници, Сремским Kарловцима, Бечеју, Суботици, Земуну, Нишу, Сремској Митровици, Руми, Kули, Бачкој Паланци. Наступао је у Италији, Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Македонији. Био је активан учесник преко тридесет мајсторских курсева и летњих школа клавира у организацији Европског удружења клавирских педагога, ЕПТА), Паноптикум музикум (YАЛЕ), Друштва Ф. Шопен, Kоларчеве Задужбине. Усавршавао се и сарађивао са клавирским педагозима као што су Арбо Валдма, Душан Трбојевић, Александар Сердар. Реализовао је значајан број снимака за радио и телевизијске станице, забележио гостовања у емисијама „Драгстор озбиљне музике“; „Сусретања“; „Аd Libitum“; као извођач композиција Ј. С. Баха и Ф. Листа, снимио документарни филм у продукцији ТВ Нови Сад „Полифонија у камену“ (2000) и емисију „Речју, сликом и музиком“ (2003). Наступао је у оквиру културних манифестација као што су „World Piano Conference“; „Ноћ Музеја“; „Скопско лето“; „Бранково коло“, „Дунавска соната“. Запослен је у Музичкој школи „Исидор Бајић“ у Новом Саду. Остварио је значајан број наступа као клавирски сарадник са ученицима Соло певања.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања