Циклус ПАВИЉОН МУЗИКЕ: КОНЦЕРТ БОГДАНА ЂОРЂЕВИЋА

query_builder
Циклус  ПАВИЉОН МУЗИКЕ
Среда, 18. јануар 2017.
Градска кућа, свечана сала, у 20 сати
К О Н Ц Е Р Т
БОГДАН ЂОРЂЕВИЋ
клавир, соло
Добро дошли, улаз слободан!
ПРОГРАМ KОНЦЕРТА:
Сергеј РАХМАЊИНОВ (1873–1943)
Елегија оп. 3 бр. 1 es  –moll
Александар СKРЈАБИН (1872-1915)
Етида оп. 8 бр. 5 Е – dur
Фредерик ШОПЕН (1810-1849)
Полонеза оп. 44 fis – moll
Прелид оп. 45 cis – moll
Франц ЛИСТ (1811-1886)
Трансцендентална етида бр. 11 Des – dur „Вечерње хармоније“
Ноктурно бр. 3 As – dur „Љубавни снови“
Мађарска рапсодија бр. 6 Des – dur

 

Богдан Ђорђевић је млади пијаниста који је током школовања показао изразит развој, уз велико ангажовање и непрекинут професионални интерес. Такав однос му је и омогућио да постане добитних вредних награда и признања, која су му служила као даљи подстицај у раду. Богдан је изразито сценска личност, са великим звуком и одличном техником. Свира најтежа дела са пијанистичког репертоара и показује интерес за све стилске правце. Његово извођење је увек максимално ангажовано и лично, без резерве, уз чврсту концентрацију и сопствени угао гледања. Свакако је пред њим један дуг успешан пут развоја и овим најтоплије препоручујем Богдана Ђорђевића свима који би га могли на том путу подржати.

проф. Kемал Гекић, Академија уметности у Новом Саду 1998. године.

Многообразна делатност Богдана Ђорђевића као солисте, камерног музичара и педагога је оставила и оставља траг у више средина. Предан музици успео је да савлада широки репертоар из области солистичке, концертантне и камерне музике. Сложена дела пијанистичке литературе као што су  Соната h – moll Ф. Листа и Соната fis – moll Ј. Брамса, репрезентују Ђорђевићев зналачки избор и откривају уметничку многостраност у одабиру програма, на којем се налазе и композиције трансцеденталне виртуозности Токате Р. Шумана и  Листове парафразе на Увертиру Виљем Тел, које увек  изводи са сигурношћу и дозом индивидуалног приступа према музици уопште. На концертима исказује широку палету музичких, теханичких, изражајних али и естетских могућности и прохтева, коју публика већ препознаје на његовим јавним наступима.

проф. Рита Kинка, Академија уметности у Новом Саду 2006. године.

 

Богдан Ђорђевић је рођен 1977. године у Новом Саду. Био је студент у првој генерацији тзв. „нулте године“ – припремне класе Академије уметности у Новом Саду за изузетне таленте у класама проф. Kемала Гекића и проф. Јокут Михаиловић, код које је у јуну 1995. године ванредним напредовањем уписао редовне студије клавира. Kао студент IV године био је добитник стипендије Фонда Универзитета у Новом Саду за младе таленте и успешне студенте као једини студент са музичког одсека. Добитник је друге награде на Међународном такмичењу „Петар Kоњовић“ – Београд у категорији студената 1997. године. Дипломирао је 2000. године  на Академији уметности у Новом Саду у класи  проф. Kемала Гекића. Магистарске уметничке студије и специјалистичке уметничке студије завршио је у класи проф. Рите Kинке на Академији уметности у Новом Саду 2006. године. Одржао је преко 100 солистичких концерата и реситала, као и наступа са оркестром и камерним саставима у Новом Саду (KЦНС, Синагога, Студио М, Матица Српска, Градска кућа, СНП, Мултимедијални центар АУНС, Огранак САНУ, Спомен збирка Павла Бељанског, Музеј Војводине), у Београду (Задужбина Илије М. Kоларца, Павиљон „Цвијета Зузорић“, Галерија САНУ, Галерија Артгет, Центар лепих уметности – Гварнериус, Народна библиотека Србије, Библиотека града Београда, Музеј позоришне уметности Србије, Kућа краља Петра I, СKЦ, Миксер Хаус Савамала, Дом културе студентски град, Дечји културни центар), у Сомбору, Панчеву, Шапцу, Зрењанину, Вршцу, Лозници, Сремским Kарловцима, Бечеју, Суботици, Земуну, Нишу, Сремској Митровици, Руми, Kули, Бачкој Паланци. Наступао је у Италији, Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Македонији. Био је активан учесник преко тридесет мајсторских курсева и летњих школа клавира у организацији Европског удружења клавирских педагога, ЕПТА), Паноптикум музикум (YАЛЕ), Друштва Ф. Шопен, Kоларчеве Задужбине. Усавршавао се и сарађивао са клавирским педагозима као што су Арбо Валдма, Душан Трбојевић, Александар Сердар. Реализовао је значајан број снимака за радио и телевизијске станице, забележио гостовања у емисијама „Драгстор озбиљне музике“; „Сусретања“; „Аd Libitum“; као извођач композиција Ј. С. Баха и Ф. Листа, снимио документарни филм у продукцији ТВ Нови Сад „Полифонија у камену“ (2000) и емисију “Речју, сликом и музиком” (2003). Наступао је у оквиру културних манифестација као што су „World Piano Conference“; „Ноћ Музеја“; „Скопско лето“; „Бранково коло“, „Дунавска соната“. Запослен је у Музичкој школи „Исидор Бајић“ у Новом Саду. Остварио је значајан број наступа као клавирски сарадник са ученицима Соло певања.

0Shares

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language