Ciklus PAVILJON MUZIKE Koncert Ane i Ive Radinović

11/03/2016

P R O G R A M :

 Fauré: Sonata za violinu i klavirr br. 1 A – Dur

 Allegro molto

Andante

Allegro vivo

Allegro quasi  presto

 Grieg: Sonata za violinu i klavir br C – mol, Op.45

 Allegro molto ed appassionato

Allegreto esspresivo alla Romanza

Allegro animato

Iva Radinović je počela da svira violinu u školi „Josip Slavenski“ u Novom Sadu u klasi profesorice Slavice Ranković i već tu je osvojila prve nagrade. U srednjoj školi „Isidor Bajić“, pohađala je klasu Vitalija Gulijčuka, da bi 2006. otišla na studije u Pariz, u „Ecole Normale de Music“, u klase kod prof. Jean Mouillère i prof. Marie-Claude Theuveny (učenice George Enescu), zatim kod prof. Silvie Sentenac, i kod prof. Pierre-Olivier Queyras na „Conservatoire National de Région à Cergy“.

Osvajala je mnoge nagrade u zemlji  i inostranstvu. 2013. dobija  Zlatnu medalju jednoglasnom odlukom žirija i diplomu za završene studije. Pohađala je master class u Francuskoj i Italiji kod profesora  Jean Mouillère, Boris Garlitsky, Michael Hentz, Christophe Poiget i Ilya Grubert.

Držala je koncerte:  Paris City Holl (Hotel de Vile), Serbian Residence in Paris, American Church in Maison Lafitte, Alfred Cortot holl (Ecole Normale), Theatre du Châtelet, Serbian Cultural Center (Paris France), Conservatoire National de Region à Cergy.

Od 2013. živi i radi u Kini. Sarađuje sa Shenzhen symphony orchestra, PIZAZZ Symphony orchestra, dirigent Diane Wittry (Amerika), koncerte drži u Shenzhen, Guangzhou, Hainanu. Redovno koncertira sa sestrom pijanistkinjom Anjom.

 

Pijanistkinja Anja Radinović svoje muzičko obrazovanje započinje u Novom Sadu u školi „Josip Slavenski“ kod profesorke Biljane Bogosavljević, a nastavlja u muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u klasi Bojane Doroslovački. Zajedno sa sestrom Ivom odlazi na školovanje u Pariz 2006. godine, gde pohađa više konzervatorijuma i kurseva kod eminentnih predavača, od kojih treba istaći: Konzervatorijum grada Pariza ( Coservatoire Régional de Paris)potom Regionalni pariski konzervatorijum Bulonj-Bilankur (Coservatoire Régional de Boulogne-Billancourt),Skola Kantorum ( Schola Cantorum, Ekol Normal ( Ecole Normale de Musique).Zahvaljujući stipendiji za mlade pijaniste odlazi na četvorogodišnje studije na konzervatorijum u Amsterdamu gde ostvaruje značajnu saradnju sa Naumom Grubertom. Povrh toga, vredi napomenuti majstorske kurseve kod brojnih istaknutih profesora, poput Igora Laska, Kemala Gekića, Žaka Ruvijea, Bruna Riguta,Natalie Trul, Eduarda Huberta, Epifanija Komisa, Žor Ža Pludermahera i mnogih drugih. Trenutno je u završnoj fazi master studija muzikologije na pariskoj Sorboni.

Osvajač je mnogih priznanja na međunarodnim takmičenjima, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, od kojih se izdvaja specijalno priznanje za najveću mladu nadu pijanizma na klavirskom memorijalu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu 2005 godine kao i prvo mesto na takmičenju mladih pijanista „Nikolaj Rubinštajn“ u Parizu 2007 godine. Takođe je 2013. godine bila finalista internacionalnog takmičenja „Piano Kampus“ kao i prva nagrada na takmičenju „Aleksandar Glazunov“ iz kamerne muzike . Nastupala je u Francuskoj, Italiji, Kini, Srbiji,Hrvatskoj,Holandiji u prestižnim koncertnim salama i festivalima kao što su Teatro di Marčelo u Rimu, Sala Korto u Parizu, Hajtinksal i Sveliksal u Amsterdamu, kao i nastup na List festivalu u istom gradu. Osim solo resitala, redovno nastupa i sa sestrom Ivom, violonistkinjom.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja