Циклус ПАВИЉОН МУЗИКЕ Концерт Ане и Иве Радиновић

11/03/2016

П Р О Г Р А М :

 Fauré: Соната за виолину и клавирr бр. 1 A – Dur

 Allegro molto

Andante

Allegro vivo

Allegro quasi  presto

 Grieg: Соната за виолину и клавир бr C – mol, Оп.45

 Allegro molto ed appassionato

Allegreto esspresivo alla Romanza

Allegro animato

Ива Радиновић је почела да свира виолину у школи „Јосип Славенски“ у Новом Саду у класи професорице Славице Ранковић и већ ту је освојила прве награде. У средњој школи „Исидор Бајић“, похађала је класу Виталија Гулијчука, да би 2006. отишла на студије у Париз, у „Ecole Normale de Music“, у класе код проф. Jean Mouillère и проф. Marie-Claude Theuveny (ученице George Enescu), затим код проф. Силвие Сентенац, и код проф. Pierre-Olivier Queyras на „Conservatoire National de Région à Cergy“.

Освајала је многе награде у земљи  и иностранству. 2013. добија  Златну медаљу једногласном одлуком жирија и диплому за завршене студије. Похађала је мастер цласс у Француској и Италији код професора  Jean Mouillère, Boris Garlitsky, Michael Hentz, Christophe Poiget и Ilya Grubert.

Држала је концерте:  Paris City Holl (Hotel de Vile), Serbian Residence in Paris, American Church in Maison Lafitte, Alfred Cortot holl (Ecole Normale), Theatre du Châtelet, Serbian Cultural Center (Paris France), Conservatoire National de Region à Cergy.

Од 2013. живи и ради у Кини. Сарађује са Shenzhen symphony orchestra, PIZAZZ Symphony orchestra, dirigent Diane Wittry (Америка), концерте држи у Shenzhen, Guangzhou, Hainanu. Редовно концертира са сестром пијанисткињом Ањом.

 

Пијанисткиња Ања Радиновић своје музичко образовање започиње у Новом Саду у школи „Јосип Славенски“ код професорке Биљане Богосављевић, а наставља у музичкој школи „Исидор Бајић“ у класи Бојане Дорословачки. Заједно са сестром Ивом одлази на школовање у Париз 2006. године, где похађа више конзерваторијума и курсева код еминентних предавача, од којих треба истаћи: Kонзерваторијум града Париза ( Coservatoire Régional de Paris)потом Регионални париски конзерваторијум Булоњ-Биланкур (Coservatoire Régional de Boulogne-Billancourt),Скола Канторум ( Schola Cantorum, Екол Нормал ( Ecole Normale de Musique).Захваљујући стипендији за младе пијанисте одлази на четворогодишње студије на конзерваторијум у Амстердаму где остварује значајну сарадњу са Наумом Грубертом. Поврх тога, вреди напоменути мајсторске курсеве код бројних истакнутих професора, попут Игора Ласка, Кемала Гекића, Жака Рувијеа, Бруна Ригутa,Наталие Трул, Едуарда Хуберта, Епифанија Комиса, Жoр Жа Плудермахера и многих других. Тренутно је у завршној фази мастер студија музикологије на париској Сорбони.

Освајач је многих признања на међународним такмичењима, како у земљи, тако и у иностранству, од којих се издваја специјално признање за највећу младу наду пијанизма на клавирском меморијалу „Исидор Бајић“ у Новом Саду 2005 године као и прво место на такмичењу младих пијаниста „Николај Рубинштајн“ у Паризу 2007 године. Такође је 2013. године била финалиста интернационалног такмичења „Пиано Кампус“ као и прва награда на такмичењу „Александар Глазунов“ из камерне музике . Наступала је у Француској, Италији, Кини, Србији,Хрватској,Холандији у престижним концертним салама и фестивалима као што су Театро ди Марчело у Риму, Сала Корто у Паризу, Хајтинксал и Свеликсал у Амстердаму, као и наступ на Лист фестивалу у истом граду. Oсим соло реситала, редовно наступа и са сестром Ивом, виолонисткињом.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања