Ciklus „Ozvučavanja“ – koncert finskog mešovitog hora „JOY“ 18. maja u Kulturnom centru

10/05/2016

U okviru ciklusa „Ozvučavanja“ hor Univerziteta u Istočnoj Finskoj „JOY“ održaće koncert u sredu 18. maja u 19 časova na „Tribini mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Ulaz je besplatan.

Hor Univerziteta u Istočnoj Finskoj “Joy” je osnovan 1969. godine u gradu Joensuu u Finskoj, kao hor Univerziteta u Joensuu. Hor je preimenovan u hor Univerziteta u istočnoj Finskoj 2014. godine, jer su se 2010. univerziteti u Joensuu i Kuopiju spojili u jedan univerzitet sa tri kampusa (Joensuu, Kuopio i Savnolina). To je mešoviti hor koji je do danas snimio 5 CD-a (1996., 2001., 2009., 2014. i 2015.) i nastupao na mnogobrojnim konertima u Finskoj. Dirigentkinja hora je Helena Hulmi koja uspešno vodi hor još od 1985. godine. Danas hor ima preko 100 članova. Članovi hora su uglavnom sadašnji studenti, ali i studenti koji su završili studije.
To je mešoviti hor i na repertoaru je pesme koje pripadaju različitim muzičkim žanrovima i stilova,ljubavne, božićne, duhovne pesme i običajne. Ovaj hor najviše poznat po interpretacijama pesama domaće (Finske) rok scene (od bendova kao što su Nightwish, 51-Koodia i drugih).

 

Dirigentkinja Helena Hulmi je završila muzičku akademiju “Sibelius” u Helsinkiju, a u Joensuu je počela da predaje prvo u gimnaziji, pa onda 1984. počinje da radi kao profesor muzičkog obrazovanja na univerzitetu. Ranije je dirigovala muškim dečjim horom u Joensuu i a cappella grupom “Sonetti”, a danas pored univerzitetskog vodi i Ženski hor u Joensuu. Ona je zaista posebna osoba koja drži ceo hor na okupu i motiviše sve horiste da daju svoj maksimum na probama i nastupima.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja