Циклус „Озвучавања“ – концерт финског мешовитог хора „JOY“ 18. маја у Културном центру

10/05/2016

У оквиру циклуса „Озвучавања“ хор Универзитета у Источној Финској „JOY“ одржаће концерт у среду 18. маја у 19 часова на „Трибини младих“ Културног центра Новог Сада. Улаз је бесплатан.

Хор Универзитета у Источној Финској “Јоy” је основан 1969. године у граду Јоенсуу у Финској, као хор Универзитета у Јоенсуу. Хор је преименован у хор Универзитета у источној Финској 2014. године, јер су се 2010. универзитети у Јоенсуу и Куопију спојили у један универзитет са три кампуса (Јоенсуу, Куопио и Савнолина). То је мешовити хор који је до данас снимио 5 ЦД-а (1996., 2001., 2009., 2014. и 2015.) и наступао на многобројним конертима у Финској. Диригенткиња хора је Хелена Хулми која успешно води хор још од 1985. године. Данас хор има преко 100 чланова. Чланови хора су углавном садашњи студенти, али и студенти који су завршили студије.
То је мешовити хор и на репертоару је песме које припадају различитим музичким жанровима и стилова,љубавне, божићне, духовне песме и обичајне. Овај хор највише познат по интерпретацијама песама домаће (Финске) рок сцене (од бендова као што су Nightwish, 51-Кооdia и других).

 

Диригенткиња Хелена Хулми је завршила музичку академију “Сибелиус” у Хелсинкију, а у Јоенсуу је почела да предаје прво у гимназији, па онда 1984. почиње да ради као професор музичког образовања на универзитету. Раније је дириговала мушким дечјим хором у Јоенсуу и a cappella групом “Sonetti”, а данас поред универзитетског води и Женски хор у Јоенсуу. Она је заиста посебна особа која држи цео хор на окупу и мотивише све хористе да дају свој максимум на пробама и наступима.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања