Четрнаест прича о два пуцња и једном принципу!

23/10/2014

„Гаврилов принцип“, књига коју је приредио Вуле Журић, представљена је на „Трибини младих“ новосадског Културног центра. На промоцији су говорили књижевник Мухарем Баздуљ историчар Предраг Марковић.
Стотину година након што је на Видовдан 1914. године Гаврило Принцип убио Франца Фердинанда и његову жену Софију, четрнаесторо књижевника пише о догађају који већ цео један век никога не оставља равнодушним. Према речима Вулета Журића, писац о томе увек има шта да каже, али увек мисли да ће имати времена да то исприча: „Гаврило Принцип се приказује у разним контекстима, и писци имају шта да напишу о овом догађају и о њему као атентатору. Можда ће неки помислити да је ово мали број аутора чије се приче налазе у овом делу, али је сасвим довољан за једну књигу која нуди изузетан број квалитетних текстова“, рекао је Журић.

И док се историчари ни до данас нису усагласили да ли је Гаврило Принцип био херој или терориста, да ли је Млада Босна била војно-политичка организација, културни покрет или претеча панк бенда, да ли су атентат организовали Апис и његова Црна рука или су га прећутно омогућили сами Аустријанци, четрнаест домаћих писаца из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Канаде и САД прионуло је на посао. Књижевник Мухарем Баздуљ је свој ауторски интерес за писање на ову тематику јавио из интересовања за Иву Андрића и његову припадност и блискост са Младом Босном. „Гаврилов принцип” је ултимативна колекција најновијих прича о ономе шта се тог летњег дана у Сарајеву десило, или шта је тек могло да се деси. У четрнаест верзија приче о атентату и атентаторима сазнаћете ко је, у ствари, пуцао на Фердинанда, да ли је, заправо, реч о класичном самоубиству, ко је Мориц Алкалај, којих је колача Принцип остао жељан, и да ли се, сто година касније, можда вратио и кога намерава да убије. Историчар Предраг Марковић нагласио је да писци са балканског поднебља воле да пишу о историјским догађајима и то врло радо чине, више него сами историчари.

„Имамо пуно књига које описују овај догађај, Гаврила Принципа и Младу Босну. Али ово је тренутно једина књига која из различитих углова неколико писаца даје описе онога што се догодило пре 100 година. Код нас писци воле историјске теме, и већину награда писци су добили на историјским причама. Ми смо народ код којих писци пишу историју и научна дела и то је на неки начин добро“, рекао је Марковић, похваливши идеју за ову књигу.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Yh5_Smt0qDk[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=fd8XS6BPkEY[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=RIP1Ip5WC5Q[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања