Buntovni dečaci koji su talentom promenili muziku i izgled civilizacije

11/09/2014

Promocija knjige „Bitlsi“ Hantera Dejvisa, održana je u klubu „Tribina mladih“  Kulturnog centra Novog Sada. Predstavili su je rok muzičar Dejan Cukić, koji je delo preveo na srpski jezik, i dugogodišnji muzički urednik radija Novi Sad, Vitomir Simurdić.

Jedina autorizovana biografija Bitlsa jeste ovo Hanterovo delo. On se ponudio da napiše biografiju, i kada mu je to odobreno, proveo je osamnaest meseci uz čuvenu grupu, i to dok su Bitlsi na vrhuncu moći definisali generaciju i menjali lice popularne muzike. Kao njihov jedini ozvaničeni biograf, imao je neponovljiv pristup ne samo Džonu, Polu, Džordžu i Ringu, već i njihovim prijateljima, porodicama i saradnicima. Nakon što je  sakupio čitavo blago intimnog i razotkrivajućeg materijala, Hanter je napisao ovu jedinstvenu knjigu. Prvo delo o Bitlsima napisao je 1967. godine, a kako je objasnio Cukić, stil pisanja ne razlikuje se mnogo od promovisane knjige, već se na sličan način govori o četiri talentovana, buntovna dečaka iz Liverpula, koji su na određen način promenili poimanje muzike, ali i izgled civilizacije

„U trenutku kada je pisana, u autorovom stilu oseća se žurba da što pre objavi knjigu, jer se pribojvao da Bitlsi ne budu zaboravljeni.  To dokazuje podatak da su karijere tadašnjih muzičara u Britaniji trajale vrlo kratko, svega nekoliko godina. Zbog situacija na tadašnjoj muzičkoj sceni, potpuno je neverovatno kako je ova grupa nastala i kako je probila određene barijere“, rekao je Cukić, i objasnio da je Hanterova knjiga iz 1967. preteča svih biografija čuvene grupe.

Hanter Dejvis opisao je svakodnevne detalje Bitlsa, bazirajući se na pričama ljudi bliskim članovima grupe. Iako je provodio dosta vremena sa članovima grupe i njima bliskim osobama, autor u knjizi nije iznosio neprijatne situacije, niti je analizirao njihovu muziku.

„U odnosu na Mekdonaldovu knjigu, ova je vrlo naivna i u tome je njena najveća draž. Autor je pisao u periodu kada je radio kao novinar londonskog „Sandej Tajmsa“ gde se tekstovi nisu potpisivali. Shodno tome, slobodno možemo da kažemo da je stil kojim je napisana pre 47 godina, preteča modernog žurnalizma“,  rekao je Vitomir Simurdić i dodao da je u delu predstavljen ekonomski razvoj Bitlsa, kao i raspad grupe, za koji Dejvis krivi Joko Ono, drugu ženu Džona Lenona.

Hanter Dejvis je ostao blizak sa članovima sastava i tako godinama imao pristup novim informacijama. U ovom izdanju izdavačke kuće „Laguna“, više od četrdeset godina od prvog objavljivanja, sadržan je materijal iz autorovih arhiva, ali i od samih Bitlsa, koji nikada ranije nije objavljivan.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=NTrUP3Fbp9I[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=okn8hdNCLV0[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=G4VNRqdByyg[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja