Бунтовни дечаци који су талентом променили музику и изглед цивилизације

11/09/2014

Промоција књиге „Битлси“ Хантера Дејвиса, одржана је у клубу „Трибина младих“  Културног центра Новог Сада. Представили су је рок музичар Дејан Цукић, који је дело превео на српски језик, и дугогодишњи музички уредник радија Нови Сад, Витомир Симурдић.

Једина ауторизована биографија Битлса јесте ово Хантерово дело. Он се понудио да напише биографију, и када му је то одобрено, провео је осамнаест месеци уз чувену групу, и то док су Битлси на врхунцу моћи дефинисали генерацију и мењали лице популарне музике. Као њихов једини озваничени биограф, имао је непоновљив приступ не само Џону, Полу, Џорџу и Рингу, већ и њиховим пријатељима, породицама и сарадницима. Након што је  сакупио читаво благо интимног и разоткривајућег материјала, Хантер је написао ову јединствену књигу. Прво дело о Битлсима написао је 1967. године, а како је објаснио Цукић, стил писања не разликује се много од промовисане књиге, већ се на сличан начин говори о четири талентована, бунтовна дечака из Ливерпула, који су на одређен начин променили поимање музике, али и изглед цивилизације

„У тренутку када је писана, у ауторовом стилу осећа се журба да што пре објави књигу, јер се прибојвао да Битлси не буду заборављени.  То доказује податак да су каријере тадашњих музичара у Британији трајале врло кратко, свега неколико година. Због ситуација на тадашњој музичкој сцени, потпуно је невероватно како је ова група настала и како је пробила одређене баријере“, рекао је Цукић, и објаснио да је Хантерова књига из 1967. претеча свих биографија чувене групе.

Хантер Дејвис описао је свакодневне детаље Битлса, базирајући се на причама људи блиским члановима групе. Иако је проводио доста времена са члановима групе и њима блиским особама, аутор у књизи није износио непријатне ситуације, нити је анализирао њихову музику.

„У односу на Мекдоналдову књигу, ова је врло наивна и у томе је њена највећа драж. Аутор је писао у периоду када је радио као новинар лондонског „Сандеј Тајмса“ где се текстови нису потписивали. Сходно томе, слободно можемо да кажемо да је стил којим је написана пре 47 година, претеча модерног журнализма“,  рекао је Витомир Симурдић и додао да је у делу представљен економски развој Битлса, као и распад групе, за који Дејвис криви Јоко Оно, другу жену Џона Ленона.

Хантер Дејвис је остао близак са члановима састава и тако годинама имао приступ новим информацијама. У овом издању издавачке куће „Лагуна“, више од четрдесет година од првог објављивања, садржан је материјал из ауторових архива, али и од самих Битлса, који никада раније није објављиван.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=NTrUP3Fbp9I[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=okn8hdNCLV0[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=G4VNRqdByyg[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања