BORISLAV ČIČOVAČKI I ALEKSANDAR STEFANOVIĆ – KONCERT KAMERNE MUZIKE

07/04/2015

 

Nesvakidašnji spoj tradicionalnog i modernog

IMG_7509

 

Borislav Čičovački i Aleksandar Stefanović priredili su pravi muzički spektakl pred punom Tribinom mladih u Kulturnom centru Novog sada. Njima su, kao gosti, podršku pružili Aneta Ilić (sopran), Mirjana Nešković (violina), Miroslav Karlović (udaraljke) i Boban Stošić (kontrabas).

Koncert kamerne muzike, koji je priredila muzička redakcija Kulturnog centra Novog Sada, bilo je pravo osveženje, što se moglo i videti po rekacijama mnogobrojne publike. Nesvakidašnji zvuci oboe i engleskog roga, u kombinaciji sa harmonikom, ostavili su snažan utisak na posetioce, koji su užvali u odličnoj atmosferi.

Prema rečima Borislava Čičovačkog ovaj koncert je specifičan jer je program sastavljen od narodnih i popularnih kompozicija, a upravo taj neobičan spoj je inspirisao kompozitore.

– Sva dela koja smo izvodili, a koja su po mnogo čemu specifična, imaju jednu osnovu. Inspiracija je bila ili narodna muzika raznih tradicija ili popularna muzika. Muzička osnova ovog koncerta su oboa/ engleski rog i harmonika, i ova dva instrumenta su baza celog koncerta – rekao je Čiovački dodavši da mu je veoma drago što su posetioci sa koncerta otišli zadovoljni.

Spojivši obou i harmoniku u muziku narodnih i popularnih kompozicija istaknuti muzičari izvodili su dela velikih kompozitora kao što su Isidora Žebeljan, Bela Bartok, Čimel Mejering i Boris Papandopul.

Borislav Čičovački je rođen u Somboru, 1966. godine. Diplomirao i magistrirao obou na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Ljubiše Petruševskog. Poslediplomske studije oboe završio je i na Svelink Konzervatorijumu u Amsterdamu, kod prof. Hana de Vrisa. Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu diplomirao je biologiju. Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu radio je kao asistent za predmet oboa. Nastupao je kao solista sa Beogradskom filharmonijom, Zagrebačkom filharmonijom, Vojvođanskom omladinskom filharmonijom, sa Gudačima Sv. Đorđa, Beogradskim gudačkim orkestrom “Dušan Skovran”, kamernim orkestrom Kamerata Akademika iz Novog Sada i drugim ansamblima, kao i sa dirigentima Mladenom Jaguštom, Igorom Gjadrovim, Davidom Porselajnom , Konradom fan Alfenom, Darinkom Matić Marović, izvodeći koncertantna dela počev od Albinonija i Baha, preko Hajdna i Mocarta, do Ibera, Honegera i Mesijana. Kao solista i kamerni muzičar redovno koncertira širom Evrope i u Izraelu.

Aleksandar Stefanović je rođen u Leskovcu, 1988. godine. Osnovne studije harmonike pohađao je u Španiji, u klasi Injakija Alberdija, kao i na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Na istom fakultetu u Kragujevcu  završio je i master studije harmonike. Student je doktorskih studija kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Do sada je, kao solista, osam puta osvojio visoke nagrade na međunarodnim takmičenjima akordeonista u Španiji, Portugalu, Norveškoj (drugo mesto na 59. Svetskom kupu), Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja